"Valse info over vermeende schadelijkheid vaccins is net zo gevaarlijk als ziektes die vaccins bestrijden"

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft vandaag in Brussel op een top over vaccinatie de strijd aangebonden met valse informatie die over vaccins de ronde doet. Die brengt volgens de organisatie de strijd tegen ziektes in gevaar.  

Het vuur werd in Brussel geopend door Tedros Adhanom Ghebreyesus, de Ethiopische directeur-generaal van de WHO. De valse informatie die over vaccins verspreid wordt, is "zo besmettelijk en gevaarlijk als de ziektes die ze bestrijden". Zo zei hij in zijn openingstoespraak. 

Die valse informatie is vooral terug te vinden op het internet, op sociale media als Pinterest en Facebook. Ze circuleert niet alleen in ontwikkelde landen in Europa en Amerika, maar ook in minder ontwikkelde landen als Pakistan en Congo, waardoor de strijd tegen ziektes als polio en ebola, die er heersen, in gevaar komt. 

Facebook verdedigt zich

De recente aankondigingen door Pinterest en Facebook dat ze gebruikers voortaan zullen leiden naar nauwkeurige en betrouwbare informatie over vaccins, werd op de top toegejuicht. Al moet er volgens de WHO meer worden gedaan.

Facebook was op de top vertegenwoordigd door zijn manager Openbaar Beleid, Jason Hirch. Hij verzekerde dat Facebook de strijd tegen fake news over vaccins ernstig neemt. "Als we bijvoorbeeld een bericht zien passeren waarin beweerd wordt dat vaccins autisme veroorzaken, dan pakken we dat aan. Facebookpagina's waarop dergelijke berichten staan, zullen in de zoekresultaten niet als eerste verschijnen. Advertenties van antivaccinatiegroeperingen weigeren we." 

Belgisch vaccinatiebeleid als voorbeeld

Ontslagnemend minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) getuigde op de top over het vaccinatiebeleid in België. Over hoe dat belangrijke ziektes heeft teruggedrongen. Al verwees ze ook naar de recente uitbraak van mazelen in Franstalig België en Brussel, waar mensen hun kinderen uit onwetendheid of onwil niet hebben laten vaccineren.

De aftredende voorzitter van de Europese Commissie, Jean-Claude Juncker, had ook een waarschuwing voor mensen die niet in vaccins geloven: "Hier riskeren mensen hun leven en dat van anderen door vaccins te weigeren. Sommigen spelen niet het spel van preventie maar spelen met vuur."   

Meest gelezen