Mist Vlaamse formatie deadline? Vlaams Parlementsvoorzitter "Houden daar steeds meer rekening mee"

De kans lijkt weer wat groter te zijn geworden dat de Septemberverklaring, de jaarlijkse toespraak van de Vlaamse minister-president, zal worden uitgesteld. Daarop hint Vlaams Parlementsvoorzitter Wilfried Vandaele (N-VA) in "De ochtend" op Radio 1. De Vlaamse regeringsvorming sleept wat langer aan dan verhoopt. "We houden steeds meer rekening met uitstel."

Traditioneel houdt de Vlaamse minister-president zijn Septemberverklaring op de vierde maandag van september. Alleen: iedereen zit nu nog te wachten op witte rook bij de Vlaamse regeringsonderhandelaars, waardoor de kans groter wordt dat de deadline van 23 september niet wordt gehaald.

In het Vlaamse Parlement houden ze alvast rekening met eventueel uitstel van die Septemberverklaring, zegt voorzitter Wilfried Vandaele. "Het parlement was erop voorbereid dat dat op 23 september zou zijn. Dus dat kan nog altijd. Maar stel dat die regering niet klaar is, dan gaan wij met het bureau van het parlement komende maandag beslissen om die Septemberverklaring en de regeringsverklaring niet te hebben. We houden daar steeds meer rekening mee."

Vandaele geeft nog mee dat hij niet uitgaat van lang uitstel, "hopelijk slechts een paar dagen". "Het zal in elk geval niet 23 oktober zijn." Op 23 september zal het parlement wel samenkomen, maar zonder Septemberverklaring "zal dat een heel korte agenda zijn", aldus nog Vandaele.

Beluister hier het gesprek met Wilfried Vandaele in "De ochtend" op Radio 1:

Groen en SP.A: "Parlement kan al aan de slag"

Groen-fractieleider Björn Rzoska wil Vandaele toch tegenspreken. "Ik begrijp dat het moeilijk is als er geen Vlaamse regering is. Maar ik vind wel dat het parlement moet kunnen beginnen te werken. Er zijn heel wat dossiers, ook van de afgelopen weken, die toch wel verdienen dat een parlement de minister kan controleren." 

Er is nog geen nieuw beleid en er zijn nog geen nieuwe ministers, geeft Rzoska toe. "Maar je kan de ministers wel ondervragen over dingen die in de vorige legislatuur zijn beslist en die vandaag een impact hebben. En dat moet een parlement echt kunnen doen, in volle bevoegdheid."

Je kan de ministers wel ondervragen over dingen die in de vorige legislatuur zijn beslist en die vandaag een impact hebben

Groen-fractieleider Björn Rzoska

Ook Conner Rousseau, de fractieleider van SP.A, zegt dat hij het jammer zou vinden als de regering haar start mist. "Als het niet lukt om op tijd te starten, sluit ik mij aan bij de oproep om dan al de parlementaire werkzaamheden op te starten."

Rousseau verwijst onder meer naar de dossiers rond de begroting en rond de toekenning van het zorgbudget, die volgens hem dringend behandeling verdienen. "Het is raar om het signaal te geven aan de mensen dat het parlement niet zal beginnen op de voorziene datum."

Meest gelezen