Google Maps

22 jaar oude "cold case" in de VS opgelost dankzij Google Earth

In de Amerikaanse staat Florida zijn dankzij satellietbeelden van Google Earth de stoffelijke resten ontdekt van een man die meer dan twintig jaar geleden verdween. William Moldt (40) raakte vermist op 7 november 1997, maar de zaak kon nooit worden opgelost. Tot een voormalige buurtbewoner wat op Google Earth zat te kijken.

Op 7 november 1997 ging William Moldt (40) uit Lantana, Palm Beach, Florida, een avondje stappen. Hij keerde niet naar huis terug. De politie startte een onderzoek, maar dat leverde niets op. De verdwijning van Moldt werd na verloop van tijd een zogenoemde cold case, een onopgeloste zaak.

Op 28 augustus van dit jaar, bijna 22 jaar later, kreeg de politie een melding van iets wat vermoedelijk een auto was in een meertje in Moon Bay Circle, in Wellington, een 20-tal kilometer van Lantana. Opmerkelijk: het voertuig was opgemerkt door satellietbeelden van Google Earth te bestuderen.

Google Earth en een drone

Een voormalige bewoner van Moon Bay Circle was op Google Earth aan het rondsurfen en beelden van zijn vorige woonplaats aan het bekijken. Op een van de satellietbeelden viel zijn oog op "iets" in een van de vele meertjes in de buurt. Toen hij inzoomde, leek het om een voertuig te gaan. Hij nam contact op met een huidige inwoner en vertelde hem wat hij had gezien. Die inwoner stuurde vervolgens zijn eigen drone de lucht in en op die beelden was heel duidelijk een auto te zien.

De politie werd erbij gehaald, de auto werd uit het water opgevist. En in die auto bleken menselijke resten te zitten. Onderzoek wees uit dat het om William Moldt ging. Een cold case die eindelijk opgelost geraakt is, dus.

Google Earth

Wat is er 22 jaar geleden gebeurd?

Volgens The Charly Project, een online databank over cold cases in de Verenigde Staten, was het voertuig "duidelijk zichtbaar op een satellietbeeld van Google Earth uit 2007, maar blijkbaar had niemand het opgemerkt, tot nu."

Wat er op de avond van 7 november 1997 precies gebeurd is, dat zal allicht altijd wel een raadsel blijven. Volgens het politierapport indertijd was Moldt een rustige man die niet veel buitenkwam. Hij was die avond op zijn eentje uitgeweest en had in een bar enkele glazen gedronken.

Rond 21.30 uur had hij zijn vriendin nog gebeld om te zeggen dat hij snel naar huis zou komen. Rond 23 uur zou hij de bar alleen hebben verlaten, hij leek niet onder invloed te zijn. Thuis is hij nooit geraakt.

The Charley Project

De politie denkt nu dat Moldt allicht de controle over het stuur verloren is en zo in het water belandde. In het oorspronkelijke onderzoek naar de verdwijning was geen aanwijzing of bewijs dat er zoiets gebeurd zou kunnen zijn.

"Je kan niet meer definiëren wat zoveel jaar geleden gebeurd is", zegt woordvoerder Therese Barbera. "Al wat we weten, is dat hij van het aardoppervlak verdwenen leek, en nu is hij ontdekt." De nabestaanden van Moldt zijn op de hoogte gebracht.

Meest gelezen