Amnesty-topman voor het eerst in 16 jaar op missie in Soedan

De mensenrechtenorganisatie Amnesty International is voor het eerst in 16 jaar weer op officiële missie in Soedan. Dat heeft Amnesty via sociaalnetwerksite Twitter bekendgemaakt.

Bij de delegatie zijn onder meer de secretaris-generaal van Amnesty Kumi Naidoo en de regionale directeur Joan Nyanyuki. De organisatie heeft een foto verspreid van de twee topleden in Soedan om het nieuws aan te kondigen: "Voor het eerst in 16 jaar zijn we op een missie van hoog niveau in Soedan. We blijven solidair met de Soedanese bevolking op weg naar het soort land dat ze eisen".

Eerste bezoek na de val van Bashir

In april is de Soedenese ex-president Omar al-Bashir met een militaire staatsgreep afgezet. De staatsgreep volgde na maandenlange straatprotesten overal in het Afrikaanse land. Bashir was 30 jaar aan de macht. Tijdens zijn bewind werd het werk van mensenrechtenactivisten aan banden gelegd. In juni publiceerde Amnesty International een rapport over de recente oorlogsmisdaden door het regime van Bashir in de regio Darfur.

Onlangs is er in Soedan een akkoord bereikt om de macht de komende jaren te verdelen tussen het leger en de pro-democratische burgerbeweging.

Meest gelezen