BELGA/DOPPAGNE

België wil weer militair samenwerken met Congo

Belgische militairen zouden Congolese militairen opleiden en trainen, in eerste instantie in ons land. Beide landen hebben een lange traditie van militaire samenwerking. Na diplomatieke incidenten tussen beide werd de militaire samenwerking in 2017 stopgezet door Congo. Volgende week bezoekt de nieuwe Congolese president Felix Thsisekedi ons land en wordt de samenwerking bezegeld. 

"In eerste instantie gaat het om het opleiden en trainen van Congolese militairen hier bij ons, in België", zegt een militair die zeer nauw is betrokken bij het dossier. Mogelijk worden ook enkele Belgische trainers naar Congo gestuurd om daar de staf bij te staan en een opleidingsprogramma in Congo zelf op poten te zetten. 

Archieffoto Defensie
Ritchie Sedeyn BELGIAN DEFENCE

Eveneens wordt door Defensie bekeken of het steunschip Godetia komende maanden een bezoek zou kunnen brengen aan een Congolese haven. Dat bezoek kadert in wat militairen de "Defence Diplomacy" noemen, waarbij ons land militaire middelen inzet die ons buitenlands beleid ondersteunen. 

"Een aantal militairen zijn de voorbije weken het dossier ook in Congo op het hoogste niveau gaan bespreken intussen", aldus de militair.

Bij Buitenlandse Zaken wordt bevestigd dat het dossier volgende week wordt besproken bij het bezoek van de nieuwe Congolese president.  (lees verder onder de foto)

Geleidelijke uitbouw samenwerking

Bij Defensie is er niet meteen sprake om snel een grootschalige samenwerking in Congo zelf uit te bouwen. "België heeft verschillende opleidingsprogramma's lopen onder meer in Niger. En die kunnen we niet zomaar stopzetten komende maanden", zegt een hoge militair.

Bovendien kampt Defensie zelf met grote problemen, onder meer een tekort aan personeel en een erg krap budget. Toch is er de duidelijke wil om opnieuw samen te werken met Congo.

De militaire samenwerking met de voormalige kolonie heeft een erg lange traditie. Het Belgische leger heeft in het recente verleden twee snelle interventieteams opgeleid die zijn ingezet tegen rebellen in de Evenaarsprovincie en tegen rebellen in Oost-Congo. 

Archieffoto Defensie
Ritchie Sedeyn BELGIAN DEFENCE

De vorige samenwerking werd, niet voor het eerst, stopgezet in 2017, na kritische uitlatingen van leden van onze regering. Op het dieptepunt van de relaties verbrak toenmalig president Kabila ook de militaire samenwerking met ons land. 

Nieuwe politieke wind in Kinshasa met nieuwe president?

Sinds begin dit jaar is er een nieuwe president in Congo, Felix Tshisekedi. Die raakte aan de macht na een akkoord met oud-president Kabila. Die heeft nog steeds veel invloed en kon zo verschillende van zijn mensen in de regering loodsen.

Toch lijkt de nieuwe president voor een nieuwe wind te zorgen in Congo. Zo brengt president Tshisekedi volgende week een bezoek aan ons land en worden er allerhande nieuwe samenwerkingsvormen bekeken. 

Felix Tshisekedi, president Congo
Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.
Ritchie Sedeyn BELGIAN DEFENCE

Meest gelezen