Jelle Jansegers

Binnenkort betalen met bankkaart of bank-app op tram, bus en metro in Brussel

In de loop van volgend jaar kan je in Brussel gewoon met je bankkaart of met een betaalapp op je telefoon toegang kunnen krijgen tot de metro, bus of de tram. Dat zegt de CEO van de MIVB in Le Soir. 

Tot nu toe kan een gebruiker van het openbaar vervoer in Brussel betalen met zijn of haar abonnement, met een digitale MOBIB-kaart én hier en daar ook nog met een papieren ticket. Maar ook de MIVB, dat het openbaar vervoer exploiteert in de 19 gemeenten van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, wil mee met de tijd. De MIVB wil nu betalingen  met een (contactloze) bankkaart of een bank-app mogelijk maken.

Het is niet voor direct, maar voor ergens in de loop van volgend jaar: "Eerst willen we alles testen in een proefproject met een 500 à 600-tal gebruikers. Als dat goede resultaten geeft, kunnen we alle trams, metro's en bussen uitrusten met wat technisch noodzakelijk is, lezers van kaarten en  codes dus.  En dan moet ergens halfweg 2020 alles vlot lopen", zegt An Van hamme van de MIVB.

De stad Londen is het voorbeeld voor de MIVB. Een gelijkaardig systeem loopt daar perfect, alles is veilig en werkt probleemloos.  "We richten ons vooral op de gelegenheidsgebruikers, die nu gemakkelijker toegang zullen krijgen tot het openbaar vervoer. Spontaan de tram, de bus of de metro nemen, wordt eenvoudiger", klinkt het bij de MIVB.

Hoe gaat het in zijn werk? "Gewoon je bankaart op de lezer leggen van een speciaal valideringstoestel of betalen met je gsm, via Google Pay, Apple Pay of Payconiq. Dan zal er automatisch één rit betaald worden."

Ook De Lijn is bezig met het systeem: "We hebben al enkele bussen waar de toestellen geïnstalleerd zijn. Maar we moeten eerst alles testen, pas later kan alles echt operationeel worden. Maar we werken samen met de MIVB en hopen dat ook wij het hele systeem kunnen uitrollen in de loop van volgend jaar."

Videospeler inladen...

Meest gelezen