"De wereld van jongeren is een jungle waar je zelf je plaats moet veroveren"

""Elite" is het schandelijke tienerdrama dat u verdient”, blokletterde The Washington Post toen het eerste seizoen in oktober vorig jaar door Netflix de wereld ingestuurd werd. Verraad, verboden romances, vrijblijvende seks, manipulaties, machtsspelletjes, maatschappelijke groepen die lijnrecht tegenover elkaar staan, onverwachte triootjes en, als kers op de taart, een moordzaak. Dat allemaal, en nog veel meer, gebracht door een rist goed ogende Spaanssprekende acteurs en actrices. Wereldwijd werd gesmuld van de serie, zodat een 2e seizoen niet kon uitblijven. Netflix liet het vorige week op de kijkers los en al snel werd "Elite" een 'trending topic' op sociale media. Onder meer met dank aan Lucrecia/Lu en Guzman, de omhooggevallen tieners die Blair Waldorf en Chuck Bass, de manipulatieve jongeren uit "Gossip girl", intussen naar de vergeetput verwezen hebben.

"Elite" speelt zich af in en rond de exclusieve privéschool 'Las Encinas'. Wanneer 3 studenten uit het arbeidersmilieu een beurs krijgen om er ook te gaan studeren, is het hek van de dam. De rijkeluisjongeren zien dat helemaal niet zitten. Voor Guzman, rol van Miguel Bernardeau, en Lu, rol van Danna Paola, om (aanvankelijk) alle registers van minachting open te trekken.

Naar het eerste seizoen zouden, volgens Netflix zelf, tijdens de eerste 4 weken meer dan 20 miljoen huishoudens wereldwijd gekeken hebben. Van het 2e seizoen wordt niets minder verwacht, zeker na de vaak ronduit positieve kritieken op nieuwsmedia. Een van de scènes uit het 2e seizoen - om niet te veel weg te geven: een onverwachte activiteit in het bed naast Guzman - kreeg intussen heel wat aandacht op sociale media. Het succes van "Elite" deed alvast het aantal volgers van de Instagram-accounts van de 22-jarige Spaanse acteur Miguel Bernardeau en de 24-jarige Mexicaanse actrice/zangeres Danna Paola enorm stijgen.

Paola: "Lu dartelt door het leven met een houding van: ik ben uitermate cool en niets of niemand kan mij raken. Die houding doet haar zotte dingen doen, waardoor ze hard tegen een muur kan botsen. Ze doet werkelijk alles om tot de groep te behoren. Maar het leven is duidelijk meer dan wat plezier maken." (Teen Vogue, oktober 2018)

Bernardeau: "Guzman is een overlever. Hij heeft het gevoel dat hij zijn hele leven lang al aan het vechten is om zijn plaats binnen het gezin waar hij opgegroeid is te verzekeren. Daarom heeft hij een muur rondom zich gebouwd om zich te beschermen tegen het echte leven. Om die reden gedraagt hij zich dan ook soms als een echte klootzak." (Serieously, november 2018)

Paola: "Lu is zo perfect. Ze is zo goed in alles wat ze doet. Maar tegelijkertijd zo zelfdestructief. Hoe ze bijvoorbeeld zoveel van Guzman houdt, terwijl ze niet in staat is om het hem op een waarachtige manier te tonen." (Serieously)

"Tot deze rol heb ik altijd dat ‘lieve kleine meisje’ mogen spelen. Dat was ik ronduit beu. Eindelijk mocht ik de slechterik zijn, het meisje met het slechte karakter. Het was geweldig omdat je in zo’n rol volledig je tanden kan zetten." (Teen Vogue)

Bernardeau: "Guzman wil almaar domineren want zo overleeft hij. Maar door zijn contacten met moslima Nadia leert hij dat het voldoende is om jezelf te zijn. Het is niet nodig om iemand anders te zijn. Je bent voldoende met te zijn zoals je bent." (Entertainment Weekly, november 2018)

Paola: "Hoe Lu en Guzman zich tegenover Nadia gedragen is het gevolg van onwetendheid. Maar juist Nadia’s verhaal, dat ze zichzelf respecteert en voor zichzelf en haar ideeën opkomt, moet leiden tot meer wederzijds respect. Een krachtig signaal in deze tijd, lijkt me." (Teen Vogue)

Bernardeau: "Tegenwoordig worden jongeren zo snel volwassen, vooral door de aanwezigheid van sociale media overal, dat dit natuurlijk ook een effect heeft op de onderlinge relaties tussen hen. We staan steeds onder druk, steeds opnieuw worden we verplicht ons met anderen te vergelijken. Deze serie gaat dan ook over het nu en dat is juist zo plezant." (Serieously)

"De serie wil een antwoord zijn op vragen als: hoe pas ik het best in de groep? Wat moet ik doen? Wanneer ga ik te ver? Hoe bot de antwoorden ook mogen zijn, dat is nu eenmaal de realiteit. Ook op het vlak van de liefde, de seksualiteit of wat dan ook." (Serieously)

Paola: "De wereld van de jongeren is een jungle geworden. Hoe verschillend die jongeren ook zijn, het komt erop neer om zelf je plaats in de jungle te veroveren." (Serieously)

Meest gelezen