Videospeler inladen...

Vlaming over noodweer in Spanje: "Het regent al drie dagen onophoudelijk, de weg lijkt wel een rivier"

In Spanje is een vijfde dode gevallen door de hevige regen die het zuidoosten van het land al voor de tweede dag op rij teistert. Het slachtoffer viel in de buurt van Redovan, ongeveer 50 kilometer ten zuidwesten van de stad Alicante. Meer details hebben de hulpdiensten niet bekendgemaakt.

Het zuidoosten van Spanje wordt voor de tweede dag op rij getroffen door hevige regen en overstromingen. Sommige gemeenten registreerden de zwaarste regenval die ze ooit in zulke korte tijd hebben gemeten. Zo viel er in Benniares in het noorden van Alicante 452,4 liter per vierkante meter in 48 uur.

De Vlaamse Caro Verheirstraeten verblijft met haar gezin in het dorpje Catadau, niet ver van Valencia. Daar blijven de scholen vandaag gesloten en zijn de wegen aan het onderlopen. "Mijn man probeert nu even naar het dorp te gaan, maar de weg lijkt in een rivier te zijn veranderd", zegt ze. "Het water valt nu al sinds woensdag met bakken naar beneden."

Ook Thomas Guinée zag zijn vakantie in het water vallen. Het golfresort waar hij verblijft, in de buurt van Murcia, is de voorbije nacht volledig ondergelopen. "We hebben gisteren een nationaal bericht gekregen dat het er stevig aan toe zou gaan. Vannacht begon het hard te regenen en vanmorgen was het hier alle hens aan dek."

"Er komt geen water meer uit de kraan, maar er is wel nog elektriciteit. We krijgen het advies om binnen te blijven. Er zijn een aantal toegangswegen geblokkeerd. De hulpdiensten proberen die nu vrij te maken. We hopen dat we morgen naar huis kunnen vertrekken, want de luchthaven van Murcia-Corvera is momenteel gesloten", vertelt Guinée.

Videospeler inladen...

Hulpdiensten hebben handenvol werk

In de provincies Valencia en Murcia traden rivieren en waterwegen buiten hun oevers. In verschillende steden en gemeenten stroomde het modderkleurige water door de straten en werden auto's meegesleurd. Honderden mensen moesten worden geëvacueerd, onder meer van ondergelopen snelwegen.

In de regio Murcia moesten 391 mensen worden gered uit hun auto's of overstroomde huizen. Verschillende slachtoffers moesten met een helikopter van het dak van hun huis worden geplukt.

De luchthavens van Almería en Murcia zijn dicht. Ook verschillende snelwegen zijn afgesloten. Veel scholen zijn ook vandaag niet opengegaan. "Niemand zou zijn huis mogen verlaten. Gebruik uw gezond verstand", waarschuwt de overheid van Murcia. 

Op de luchthaven van Alicante hebben duizenden reizigers urenlang vastgezeten. Ze waren geland en geraakten er niet meer weg omdat er geen taxi's of huurauto's meer waren,  of strandden er omdat hun vlucht niet vertrekt.

Bekijk hieronder de beelden met hun getuigenissen: (lees verder onder de video)

Videospeler inladen...

Het noodweer heeft vijf mensen het leven gekost. Over de doodsoorzaak van het vijfde slachtoffer in Redovan, ongeveer vijftig kilometer ten zuidwesten van Alicante, hebben de hulpdiensten geen verdere details gegeven. 

In de buurt van Granada eiste het noodweer een dode. Een man van 36 werd verrast in zijn auto door het plots stijgende water. Vanochtend is er in Almería,  in de zuidelijke regio Andalusië, ook een dodelijk slachtoffer gevallen.  Een man van middelbare leeftijd wou met zijn auto door een tunnel rijden, maar die liep in nauwelijks enkele minuten onder water. De man kon niet meer ontkomen. Volgens de Spaanse zender TVE slaagde de politie erin om twee andere inzittenden uit de auto te bevrijden.

Gisteren vielen er ook al twee doden, een vrouw van 51 en haar broer van 61, in een gemeente op ongeveer 100 kilometer ten zuiden van Valencia. 

Herbekijk hieronder de reportage in "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Bekijk hieronder nog meer beelden van het noodweer:

Videospeler inladen...

Meest gelezen