Videospeler inladen...

Ex-Anderlecht-manager Herman Van Holsbeeck in verdenking gesteld voor valsheid in geschrifte en witwaspraktijken

Ex-Anderlecht-manager Herman Van Holsbeeck is door de onderzoeksrechter vrijgelaten onder voorwaarden. Hij is onder meer in verdenking gesteld voor valsheid in geschrifte en witwaspraktijken. Hijzelf ontkent de feiten.

Herman Van Holsbeeck, voormalig manager bij Anderlecht, werd gisteren opgepakt voor verhoor en moest de nacht in de cel doorbrengen.  Hij zou mogelijk zwart geld hebben opgestreken bij transfers van voetballers. Vanmorgen werd hij opnieuw ondervraagd door de politie.

Na de middag werd hij voor de onderzoeksrechter geleid. Die heeft hem na het verhoor in verdenking gesteld voor valsheid in geschrifte, witwassen, private corruptie en vereniging van misdadigers. Van Holsbeeck hoeft niet naar de gevangenis, maar moet zich wel aan voorwaarden houden. Zo mag hij geen contact hebben met andere verdachten in het dossier. Van Holsbeeck mag ook geen financiële transacties uitvoeren, behalve als die nodig zijn voor zijn dagelijks leven. Hijzelf ontkent alles.

Christophe Henrotay

Het gaat om hetzelfde onderzoek waarbij eerder ook topvoetbalmakelaar Christophe Henrotay en een medewerker werden aangehouden. Henrotay wordt van dezelfde feiten verdacht als Van Holsbeeck. De zaak draait om witwaspraktijken en omkoping bij transfers van voetbalspelers. 

Eerder in het dossier waren er ook al huiszoekingen bij Anderlecht en de Voetbalbond. Eén van de geviseerde transfers is die van Aleksandar Mitrovic van Anderlecht naar Newcastle United in 2015.

Herman Van Holsbeeck werd al tweemaal opgepakt voor verhoor in een dossier van financiële fraude in het Belgische voetbal, namelijk voor 'Operatie Zero' dat onder meer draait rond de voetbalmakelaars Mogi Bayat en Dejan Veljkovic.

In dat dossier is hij niet in verdenking gesteld.Vanmiddag was er even verwarring, na een bericht dat Van Holsbeeck was vrijgelaten zonder dat hij in verdenking was gesteld. Maar dat blijkt dus niet te kloppen.

Bekijk hieronder het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Onze reporter Sofie Demeyer geeft meer uitleg in "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen