Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

Fotograaf van Chinese "Tank man" overleden

In Bali is fotojournalist Charlie Cole overleden. Cole is een van de fotografen die tijdens de studentenprotesten op het Chinese Tiananmenplein in 1989 registreerde hoe een man in een wit overhemd voor een colonne tanks ging staan. De foto ging de wereld rond en werd wereldberoemd. Cole werd 64 jaar.

Er zijn van die foto’s die op het netvlies staan gebrand en het label "iconisch" hebben gekregen. De foto van "Tank man" op het Tiananmenplein in Peking is er een van. De foto dateert uit 1989 en registreert hoe een man met wit hemd en zwarte broek tijdens de studentenprotesten op het plein voor een rij tanks gaat staan en hen de doorgang belet. De foto ging de wereld rond en werd wereldberoemd.

De scène op het Tiananmenplein werd door vier fotografen vastgelegd. Eén van hen, de Amerikaan Charlie Cole is op 64-jarige leeftijd overleden. Cole werkte voor het blad Newsweek en bracht in 1989 verslag uit van de protesten door Chinese arbeiders en studenten tegen inflatie, corruptie en het gebrek aan democratie in hun land. De protesten hielden weken aan en uiteindelijk greep het Chinese leger in. Er vielen honderden doden.

Cole nam de wereldberoemde foto vanop het balkon van zijn hotel. Hij bekende later dat hij het filmrolletje in het toilet van zijn hotelkamer had verstopt, omdat hij bang was dat de Chinese overheid het in beslag zou nemen. Chinese agenten doorzochten zijn kamer, maar konden het rolletje niet vinden. De foto werd uiteindelijk het land uit gesmokkeld. Een jaar later won Cole er de World Press Photo-prijs mee.

Meest gelezen