Videospeler inladen...

Hongaarse schrijver en dissident Gyorgy Konrad (86) overleden

De internationaal gelauwerde Hongaarse schrijver Gyorgy Konrad is op 86-jarige leeftijd overleden in Boedapest. Konrad was al geruime tijd ziek. De schrijver brak eind de jaren 60 door met zijn roman "De bezoeker". Andere bekende boeken van Konrad zijn "De medeplichtige", "Tuinfeest" en "De nalatenschap".

Een van de bekendste auteurs uit het voormalige Oostblok is overleden. De Hongaarse schrijver Gyorgy Konrad werd geboren in een joods gezin dat de Holocaust overleefde. Hij brak eind de jaren 60 door met zijn roman "De bezoeker".  

In de laatste decennia van het communisme tot de val van het regime in 1989 was Konrad een verboden auteur in Hongarije. Hij was een van de belangrijkste stemmen in de democratische oppositie. Zijn werk werd gepubliceerd in clandestiene tijdschriften van door de staat verboden literatuur. Vanaf 1989 was Konrad een van de denkers die de weg effende voor de overgang naar democratie in Hongarije.

Gyorgy Konrad was een uitgesproken criticus van de rechtse premier Viktor Orban, die sinds 2010 aan de macht is. "Mijn vaderland begint te lijken op de post-Sovjet-dictaturen van Centraal-Azië, sommigen noemen het zelfs Orbanistan. Een aantal jonge Hongaren zijn van plan te vertrekken, velen naar West-Europa," schreef Konrad in een stuk in de New York Times in 2012.

Konrad was president van de internationale schrijversoragnisatie PEN in de vroege jaren 1990. Hij werd bekroond met verschillende internationale onderscheidingen.

In 1999 had Gyorgy Konrad het in het VRT-programma "L!NK" over zijn leven in Boedapest:

Videospeler inladen...

Bekijk hieronder de reportage in "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen