Nicolas Maeterlinck

Omstreden extreem-rechtse "Mars op Brussel" is verboden

Brussels burgemeester Philippe Close (PS) heeft finaal beslist dat de extreemrechtse mars in Brussel, die gepland stond voor komende zondag, niet kan doorgaan. Dat bevestigt zijn woordvoerster, Maité Van Rampelbergh.  Eerder deze week gaf de Brusselse politie een negatief advies voor de betoging. 

De zogenoemde "Mars op Brussel" waarmee extreemrechts deze zondag in de hoofdstad wou betogen, wordt definitief verboden door burgemeester Philippe Close (PS). De organisatoren wilden protesteren tegen het feit dat Vlaams Belang wordt geweerd van de Vlaamse regeringsonderhandelingen. De lokale politie gaf eerder deze week al een negatief advies, maar het Brussels stadsbestuur had nog steeds de keuze om de demonstratie al dan niet te laten doorgaan. 

"De mars wordt verboden uit veiligheidsoverwegingen en de burgemeester heeft daarin het advies van de politie gevolgd", vertelt woordvoerster Maité Van Rampelbergh.  Volgens de burgemeester zou de situatie te onveilig zijn en dus wordt ook de tegenbetoging die gepland was, verboden. 

Het is toch mogelijk dat er nog betogers naar Brussel afzakken. Daarom blijft de politie paraat en zal ze gepast reageren op de aanwezige manifestanten, stelt de woordvoerster van de Brusselse burgemeester.

Raad van State

Close verbood vorig jaar ook de "Mars tegen Marrakech", waarmee rechtse organisaties wilden betogen tegen het VN-Migratiepact. Maar toen vochten de organisatoren de weigering met succes aan bij de Raad van State. In dit geval lijkt de kans weinig reëel dat de organisatoren hun slag zullen thuis halen. Aangezien de knoop nu pas werd doorgehakt, lijkt het te kort dag om ook deze beslissing aan te vechten. 

Vlaams Belang neemt trouwens afstand van de demonstratie. Een van de organisatoren is Tomas Boutens, de oprichter van de neonazistische groepering Bloed, Bodem, Eer en Trouw (BBET) Hij werd in 2014 veroordeeld tot vijf jaar cel, waarvan één met uitstel voor lidmaatschap van een terreurgroep.

Tijdens dat proces kwam er aan het licht dat de terreurgroep aanslagen voorbereidde in ons land. Een van de plannen was om Vlaams Belang-kopstuk Filip Dewinter te vermoorden, om zo een "rassenoorlog" uit te lokken.

Meest gelezen