"NarcoReader" spoort drugs sneller en doeltreffender op

Met een nieuw apparaat kunnen politie- en douanediensten binnenkort met veel grotere accuraatheid illegale drugs detecteren. De 'NarcoReader' werd ontwikkeld door onderzoekers van de UAntwerpen. Hij kan binnen 40 seconden met vrijwel volledige zekerheid bepalen welke stoffen in een onbekende substantie zitten.

Politie- en douanemedewerkers die te maken krijgen met illegale drugs, gebruiken vandaag kleurentesten. Door een staal te laten reageren met een ander chemisch product, kan dankzij een verandering van kleur bepaald worden of het bij een wit poeder bijvoorbeeld effectief gaat om cocaïne. 

 "Maar daar zijn meerdere nadelen aan verbonden", zegt projectcoördinator Karolien De Wael van de UAntwerpen. "Sommige onschuldige substanties geven bijvoorbeeld ook een verkleuring, net zoals bij cocaïne. Het resultaat blijkt dan - na een dure controle in een labo - vals positief te zijn. De accuraatheid van de kleurtest voor cocaïne is slechts ongeveer 70 procent."

Europa investeert nu 5,5 miljoen euro in het project Bordersens, dat de Antwerpse universiteit coördineert. In samenwerking met andere universiteiten, maar ook grensautoriteiten, politiediensten van havens en luchthavens en enkele bedrijven, werd de NarcoReader ontwikkeld. Het kleine apparaatje stuurt via een elektrode een kleine elektrische impuls door het staal. Binnen de veertig seconden verschijnt het resultaat op de gekoppelde smartphone of tablet.

In het lab kon de nieuwe technologie met maar liefst 98 procent accuraatheid cocaïne opsporen. In samenwerking met partners in diverse Europese landen zal de NarcoReader nu in de praktijk verder uitgetest worden.

Meest gelezen