BioCarbon Engineering

Nieuw wapen in strijd tegen klimaatopwarming? Drone plant tot 40.000 bomen per dag!

Massaal bossen aanplanten is volgens het toonaangevende klimaatpanel van de Verenigde Naties (IPCC) een doeltreffende manier om de klimaatopwarming te beperken. Een Brits-Franse uitvinding zou daarbij kunnen helpen.

Het gaat om een drone, ontwikkeld door het Britse bedrijf BioCarbon Engineering en de Franse dronebouwer Parrot. Het toestel is ontworpen om bodems te bombarderen met zaadcapsules waaruit bomen groeien (zie afbeelding bovenaan artikel). Vorig jaar is het op grote schaal uitgetest in Myanmar. Het land in Zuidoost-Azië heeft de afgelopen tientallen jaren 1 miljoen hectare mangrovewoud verloren, waardoor het extra kwetsbaar is geworden voor cyclonen en klimaatopwarming. De zaden die toen in de bodem zijn geschoten, zijn intussen uitgegroeid tot kloeke boompjes. 

Een half miljard bomen tegen 2060

Op de website van BioCarbon Engineering staat te lezen dat om 10 drones te besturen er slechts 2 piloten nodig zijn, en dat ze samen tot wel 400.000 bomen per dag kunnen planten. (Cfr.  één drone kan tot 120 zaadcapsules per minuut afvuren.) Tegen 2060 hoopt BioCarbon Engineering met de drones wereldwijd een half miljard (!) bomen te hebben aangeplant.

(Lees voort onder de foto)

Zaailingen in een mangrove in Myanmar.
Bishnu Sarangi/Pixabay

Tot nu toe is de technologie uitgetest in een tiental landen, verspreid over verschillende klimaatzones. De drones hebben er bij wijze van proef zaden van 38 boomsoorten verspreid. Om de kans te vergroten dat de zaden succesvol ontkiemen, maken de drones onder meer gebruik van satellietgegevens die precies aangeven waar de zaadcapsules moeten neerkomen. De drones voeren met andere woorden precisiebombardementen uit. 

Amazonewoud

De branden die de afgelopen maanden gewoed hebben in het Amazonewoud, maken duidelijk dat we technologieën als die van BioCarbon Engineering goed zullen kunnen gebruiken. Het IPCC schuift bosaanplanting naar voor als een efficiënte manier om de klimaatopwarming te bestrijden. (Bomen halen immers CO2 uit de lucht, een broeikasgas dat zonnewarmte vasthoudt en zo verhindert dat de aarde kan afkoelen.) Maar zoals een recent rapport van consultancybedrijf Climate Focus aantoont, verdwijnen er op dit moment wereldwijd nog altijd veel meer bomen dan dat er bijkomen.  

Bekijk in de video hieronder hoe de technologie van BioCarbon Engineering werkt.

Meest gelezen