Videospeler inladen...

Online shoppen met kredietkaart binnenkort enkel nog mogelijk met smartphone of kaartlezer

Vanaf 14 september is er een nieuwe betaalrichtlijn van kracht. En dat heeft enkele gevolgen voor jou, als consument.

Altijd je kaartlezer of smartphone bij de hand

Online iets kopen op het internet of een hotelkamer boeken: het is zo gefikst. Als je met je kredietkaart betaalt, heb je vaak je "bankbakje" niet nodig. Je kunt gewoon je kaartnummer en de CVC-code (die code op de achterkant van je kaart) ingeven om te betalen. Maar dat is binnenkort verleden tijd. Door de nieuwe Europese richtlijn zal je je betaling altijd moeten "tekenen". Dat kan met je kaartlezer of je smartphone. 

Het principe is dat je je altijd zal moeten identificeren aan de hand van twee van deze drie kenmerken: 

  • met iets wat je weet (bv je pincode)
  • met iets wat je bezit (bv je smartphone)
  • met iets wat eigen is aan jou (bv je vingerafdruk)

De nieuwe Europese richtlijn PSD2 (Payment Services Directives  2) treedt vanaf 14 september 2019 in werking in alle lidstaten van de Europese Unie. Maar veel webshops zijn er nog niet klaar voor. Daarom is er een overgangsperiode. Je zal de komende weken dus nog wel met enkel je kredietkaart kunnen betalen, maar meer en meer zal je ook je smartphone of kaartlezer nodig hebben. 

Geef anderen een inkijk in je rekeningen

Een ander gevolg van die nieuwe richtlijn, is dat je toestemming kan geven aan "derde partijen" om je rekeningen in te kijken. Dat kan een bank zijn waar je klant bij bent, of een bedrijf dat een betaalapp aanbiedt.

Waarom zou je dat doen? Als je bij verschillende banken klant bent, kan je het handig vinden om één app te hebben die je een overzicht geeft van al je rekeningen. Zo kan je makkelijker zien waar je het meeste geld aan uitgeeft. Of je kan een bedrijf betalingen laten uitvoeren in jouw naam. 

Maar wees gerust. Je bank zal niet zomaar met iedereen je rekeninggegevens delen. Je zal zelf altijd je toestemming moeten geven. En je kan die ook op ieder moment intrekken. Denk daarbij goed na aan wie je die geeft en stel je de volgende vragen:

  • Wie vraagt toestemming? 
  • Welke gegevens wil die partij? 
  • Waarvoor wil die partij jouw gegevens gebruiken? 

Wat is de bedoeling van PSD2?

Het digitaal betaalverkeer vlotter laten verlopen, dat is de hele bedoeling achter de PSD2-richtlijn. Die moet één juridisch kader creëren voor eenvoudiger, veiliger en efficiënter betalingsverkeer binnen Europa. Niet alleen traditionele banken maar ook fintechbedrijven, online winkels en internetreuzen zoals Google of Facebook kunnen vanaf nu toegang vragen tot gegevens over de bankrekening van hun klanten. Zo kunnen die nieuwe spelers makkelijker deelnemen aan het betaalverkeer.

Banken worden voortaan verplicht om rekeninggegevens open te stellen voor derde partijen die erkend zijn door de Nationale Bank. Die kunnen daarmee betalingen regelen, het saldo op een rekening checken en rekeninginformatie ophalen. Dankzij PSD2 mogen er ook geen extra kosten meer aangerekend worden voor bepaalde betaalmethodes. Een webshop mag zo geen toeslag meer vragen voor betalingen met een kredietkaart.

Bekijk hieronder het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen