Videospeler inladen...

Politie vindt gigantische tijgerpython in piepklein terrarium

De Antwerpse politie heeft in de wijk Luchtbal een meterslange tijgerpython in beslag genomen. De eigenaar had de wurgslang al 20 jaar, maar had daar geen vergunning voor. Volgens de politie had de python slachtoffers kunnen maken.

De geel-witte kolos werd in beslag genomen omdat hij in een veel te klein terrarium zat. De eigenaar kon bovendien geen milieuvergunning voorleggen. Volgens de rechercheurs kwam ook de openbare veiligheid in het gedrang: in geval van een uitbraak had de python mogelijk slachtoffers gemaakt.

6,5 meter lang

Het was de eigenaar zelf die een paar dagen geleden de politie belde naar aanleiding van een inbraak in zijn woning. Toen de inspecteurs ter plaatse kwamen, merkten ze de slang op in de woonkamer. Je kan er ook moeilijk naast kijken: de tijgerpython is 6,5 meter lang en weegt om en bij de 80 kilo. Op zich zag het dier er goed verzorgd uit, maar de voorziene ruimte was veel te krap. Bovendien beschikte de eigenaar niet over de vereiste milieuvergunning om het dier te mogen houden.

"Tijgerpython van nature agressief"

"Tot voor kort had de eigenaar zich nog in regel kunnen stellen door de installatie van een kamerterrarium en de aanvraag van een vergunning. Maar daarvoor is het nu te laat. Vanaf 1 oktober wordt de tijgerpython geschrapt van de zogenaamde 'positieflijst' die opsomt welke dieren je mag houden als huisdier", zegt commissaris Jos Rayen, diensthoofd leefmilieu. "Geen onterechte beslissing. Een tijgerpython is van nature agressief. Het terrarium voldeed niet als huisvesting: het was te klein en beschikte - als afsluiting - enkel over fragiele schuifraampjes van enkel glas. Als het dier ooit was ontsnapt in een hongerige bui en onderweg een kind was tegengekomen, hadden de gevolgen niet te overzien kunnen zijn", vindt Rayen.

Hongerig was de python niet want hij had zich zondag nog tegoed gedaan aan een levende kip. Op wat gesis na liet hij zich makkelijk vangen. Er waren wel vijf volwassen mannen nodig om het glibberige zwaargewicht buiten te dragen. In de voortuin stond een bak voor hem klaar om hem te vervoeren naar het Natuurhulpcentrum in Oudsbergen.

Eigenaar van slag

Wat er in de toekomst met het dier gebeurt, wordt nog bekeken. Mogelijk verhuist het naar een geïnteresseerd serpentarium in Oost-Vlaanderen. De eigenaar riskeert nog een geldboete. Daar zal het gerecht over oordelen. Het feit dat hij abrupt afscheid moest nemen van zijn huisdier, waar hij al meer dan 20 jaar voor zorgde, kwam heel hard aan.

Videospeler inladen...

Meest gelezen