Videospeler inladen...

Wetstraatjournalist Pieterjan De Smedt: "PS en N-VA praten hoffelijk, maar nog geen indicatie dat compromis mogelijk is"

Dat Elio Di Rupo (PS) de Waals regering gaat leiden, betekent niet dat de rol van de PS-voorzitter uitgespeeld is bij de onderhandelingen voor een federale regering. "Di Rupo zal een dominante rol blijven spelen bij de federale onderhandelingen. De PS en de N-VA praten hoffelijk met elkaar, maar op dit moment hebben beide partijen nog geen indicatie dat een compromis tussen de twee mogelijk zou zijn", zegt Wetstraatjournalist Pieterjan De Smedt in "Terzake".

De rol van PS-voorzitter Elio Di Rupo bij de federale regeringsonderhandelingen is niet uitgespeeld, nu bekend is dat Di Rupo de nieuwe Waalse regering gaat leiden. "Er is geen twijfel over. Elio Di Rupo zal een heel dominante rol blijven vervullen bij de federale onderhandelingen. Hij heeft de touwtjes in handen. Vandaag is ook PS’er Marcourt betrokken bij de onderhandelingen. Men heeft gezegd dat hij mee gaat onderhandelen. Men moet daar niet te veel achter zoeken. N-VA was met Jambon, Francken en De Wever ook met drie. Di Rupo zal zeker een belangrijke rol blijven voeren", zegt Pieterjan De Smedt.

De contacten tussen de PS en de N-VA verlopen hoffelijk. "De grote vraag is, meent de PS het serieus. Wil de PS op federaal niveau tot een compromis te komen met de N-VA. Dezelfde vraag is er bij de N-VA. Misschien willen de partijen tonen dat ze geprobeerd hebben, maar dat het niet werkt in dit land? Wat ik bij de PS hoor is dat ze een ernstig gesprek willen, maar dat ze op dit moment nog geen enkele indicatie zien dat een compromis mogelijk zou zijn. Op dit moment zien ze dat nog niet."

De PS en de N-VA hebben er volgens De Smedt geen enkel belang bij dat alles nu zou blokkeren en er nieuwe verkiezingen zouden komen."Uit de nieuwe peiling van VTM blijkt dat heel wat partijen daarbij zwaar afgestraft zouden worden. Het is maar een peiling, maar die geeft een indicatie en wordt bekeken op heel veel partijhoofdkwartieren."

De voorbije dagen verscheen er in verschillende kranten het bericht dat de PS niet met Open VLD in een federale regering wil stappen. Volgens Pieterjan De Smedt klopt dat niet. "Bij de PS hebben ze me gezegd dat dat niet klopt. Als we met de N-VA zouden regeren federaal, dan gaan we niet met CD&V én Open VLD regeren. Wij gaan niet mee in het Zweedse verhaal (N-VA, Open VLD en CD&V aan Vlaamse kant) dat afgestraft is door de kiezer. Dat is de boodschap van de PS", besluit De Smedt.

Bekijk het gesprek met Pieterjan De Smedt uit "Terzake" hier:

Videospeler inladen...

Meest gelezen