Royals: Meghan geeft werkzoekende vrouwen een boost en in 1999 valt iedereen uit de lucht door Mathilde d'Udekem d'Acoz

We brengen u elke zondag wat er leeft bij royals in binnen- en buitenland. Meghan Markle pakt uit met haar tweede soloproject: een elegante kledinglijn die de werkzoekende vrouw zelfvertrouwen moet geven. In Nederland is er ophef over de meubels van de Oranjes waarvoor de belastingbetaler twee keer zou hebben betaald. Exact 20 jaar geleden dook uit het niets een zekere jonkvrouw Mathilde d'Udekem d'Acoz op waarmee toenmalig kroonprins Filip vriend en vijand verraste.  En we verdiepen ons even in de naam Maximilia(a)n.

Na het kookboek, de kledinglijn

De hertogin van Sussex, Meghan Markle, is opnieuw aan de slag na haar bevalling van zoontje Archie Harrison begin mei. De echtgenote van de Britse prins Harry lanceerde in Londen een kledinglijn voor Smart Works, een liefdadigheidsorganisatie die vrouwen (die het niet breed hebben) een handje helpt bij sollicitaties door hen gratis mooie kledij aan te reiken. Die kleren moeten het zelfvertrouwen opkrikken en vooroordelen wegnemen. 

Markle is sinds januari beschermvrouwe van Smart Works en sloeg maanden geleden de handen in elkaar met vier modemerken en ontwerpers - Jigsaw, John Lewis & partners, Marks & Spencer en Misha Nonoo - om een beperkte collectie uit te werken. Voor elk verkocht kledingstuk wordt er eentje gedoneerd aan Smart Works, zodat de organisatie een voldoende voorraad kan opbouwen om werkzoekende vrouwen te steunen. De verkoop van de kledinglijn loopt twee weken. 

De collectie "Smart Set Capsule" bestaat uit vijf items zoals hieronder te zien (swipe door na de video): een blouse, broek, blazer, jurk en draagtas. Het duurste item kost om en bij de 220 euro, het goedkoopste 20 euro.

In september vorig jaar lanceerde Meghan ook al een kookboek "Together" om geld in te zamelen voor de gemeenschappelijke keuken van een cultureel centrum waar oorspronkelijk slachtoffers van de verwoestende brand in de Grenfell Tower troost bij elkaar zochten.

Je wil niet de afdankertjes

Meghan Markle

Deze kledinglijn is nu haar tweede grote soloproject. Ze bezocht Smart Works regelmatig en vond wat er in de rekken hing niet altijd gepast. "Ik zag 40 tot 50 blazers liggen in lilakleur. De meeste vrouwen willen zich op hun best voelen in kleren bij een sollicitatiegesprek, je wil niet de afdankertjes die vorig seizoen niet verkocht zijn geraakt."

Meghan stelde haar nieuwe initiatief voor in Oxford Street met een toespraak waarin ze alle helpende handen bedankte. Ze kreeg er tot haar grote vreugde te horen dat de tas in webwinkels al helemaal is uitverkocht. Toen de hertogin ten slotte moest vertrekken, gebruikte ze Archie als het perfecte excuus. "Ik moet terug naar de baby, het is etenstijd", klonkt het met de knipoog.

De volledige collectie geshowd. (@sussexroyal/Instagram)

Meubilair bezorgt de Oranjes hoofdpijn

Het was een financieel woelige week voor de koninklijke familie in Nederland. De krant NRC Handelsblad pakte uit met het verhaal dat de Nederlandse staat dubbel betaalt voor het onderhoud van de inboedel van de paleizen.

Het gaat om de meubels van vier residenties: Noordeinde, Huis ten Bosch, Het Loo en Soestdijk. Het koningshuis zou sinds 1982 jaarlijks een vergoeding ontvangen hebben voor het onderhoud ervan, terwijl de overheid al die tijd al het onderhoud bekostigde. Dit jaar zou de vergoeding 320.000 euro bedragen hebben. Het hof zélf ontkent in alle toonaarden.

Binnenkijken in paleis Noordeinde in Den Haag.
danapress

Die zitten niet expres iets te doen

Mark Rutte

Het verhaal leidde tot politieke discussies in Nederland. Premier Mark Rutte (rechts op de foto onder) vermoedt dat koning Willem-Alexander, en de voormalige koninginnen Beatrix en Juliana géén dubbele vergoeding hebben ontvangen, althans niet bewust. "Die zitten niet expres iets te doen", reageert Rutte. Hij geeft toe dat de exacte betaling van de restauratie van "de spullen" "verschrikkelijk ingewikkeld" is. 

Koning Willem-Alexander met premier Rutte.

Rutte steekt de complexiteit op een herziening  in de jaren 70 van de financiën voor het Nederlandse hof. "Toen is er één grotere pot gemaakt, met minder sub-posten. Daaruit worden nu ook alle kleine restauraties betaald, van meubeltjes en spulletjes die niet meer van de Oranjes zijn, maar gekocht zijn door de overheid. Zijn er grote restauraties, dan wordt het door de overheid gedaan", vertelde Rutte voor de camera's afgelopen week. 

Maar de uitleg van de premier wordt op sociale media niet overal goed onthaald, maar eerder bekeken als "natuurlijk, erg makkelijk uitgelegd". 

Niet zomaar Maximilian?

De Belgische prins Amedeo, oudste zoon van prinses Astrid, en zijn vrouw Elisabetta stelden via sociale media hun jongste oogappel voor die vorige week werd geboren. Hun zoontje kreeg de naam Maximilian. Niet helemaal verrassend, want daarmee krijgt het kereltje een naam die wel vaker voorkomt in de stamboom van de Habsburgers. 

Via zijn grootvader, prins Lorenz, de man van prinses Astrid, is de kleine Maximilian immers verbonden aan het Huis Habsburg. Lorenz van Oostenrijk-Este is de kleinzoon van Karl I en Zita, de laatste keizer en keizerin van Oostenrijk-Hongarije. Als Habsburger behoort hij tot de hoogste adel van Europa en mag hij zich onder meer “zijne keizerlijke hoogheid” en “aartshertog” noemen. 

En bij de Habsburgers duikt de naam Maximilia(a)n regelmatig op in de stamboom. Zo is er meteen al een Belgische link wanneer de zus van koning Leopold II, prinses Charlotte trouwt met aartshertog Maximiliaan, de jongere broer van keizer Frans Jozef van Oostenrijk. Het vergaat het koppel helaas niet zo goed: ze zonderen zich uiteindelijk af in het verre Mexico waar ze onder Napoleon III de keizerlijke kroon aanvaarden. Maar Charlotte verzinkt in een psychose en Maximiliaan eindigt voor een vuurpeloton. Lees hun boeiende en volledige verhaal hier.

Max(imiliaan) en Charlotte.

Dan is er ook nog Maximiliaan I van Habsburg, zoon van keizer Frederik III, die zich in 1508 keizer van het Heilig Roomse Rijk mag noemen. Hij slaagt erin door zijn "huwelijkspolitiek" de invloed van de Habsburgers aanzienlijk uit te breiden. Zo trouwt Maximiliaan in 1477 met Maria van Bourgondië, het enige kind van Karel de Stoute, en wordt prompt Graaf van Vlaanderen.

Maria sterft echter jong. Ze is 25 wanneer ze ongelukkig ten val komt van een paard. Daardoor wordt zoontje Filips de Goede heerser over de Nederlanden en Franche-comté, maar Filips is slechts 4 jaar. Maximiliaan wordt regent, maar blijkt niet bepaald populair: hij heeft de reputatie een verkwister (van belastinggeld) te zijn, omdat zijn oorlogen handenvol geld kosten. Maximiliaan weigert daarenboven de autonomie van steden als Brugge te erkennen.

Na zijn tweede huwelijk met Maria Blanca Sforza verwerft hij het hertogdom Milaan, in ruil belooft Maximiliaan het gebied tegen Frankrijk te beschermen. In 1494 is zoon Filips meerderjarig en neemt hij het beleid en de macht van zijn vader over. Maximiliaan sterft in 1519.

Maximiliaan I.

20 jaar geleden: de verrassende verloving

"De verrassende verloving", het zou een titel kunnen zijn van een Suske en Wiske-strip, maar België beleefde het écht 20 jaar geleden. Op 10 september 1999 verbaasde toenmalig kroonprins Filip (39) vriend en vijand door zijn verloofde voor te stellen. Er waren heus gissingen geweest in de pers, maar de naam van de 26-jarige Mathilde d'Udekem d'Acoz was niet gevallen. Terwijl de prins - zo bleek - al drie jaar een relatie met de jonkvrouw had. 

De kranten Het Belang van Limburg en Gazet van Antwerpen brachten de geruchtenmolen op 9 september 1999 op gang en één luttele dag later komt het Paleis met het nieuws naar buiten. Ze maken de naam van de verloofde bekend én de datum van het huwelijk, 4 december in Brussel.

"Het Journaal" geeft meteen een minutenlang portret mee van jonkvrouw en logopediste Mathilde, en ontdekt dat ze zowaar een appartement heeft aan de Reyerslaan, vlakbij de VRT, waar de buren al die tijd discreet zijn gebleven.

Bekijk hieronder die eerste beelden (en lees verder onder de beide video's):

Videospeler inladen...

Een week eerder was prins Filip nog met zijn Benelux-collega's, de Nederlandse kroonprins Willem-Alexander en Luxemburgse erfgroothertog Henri, aanwezig op een gezamenlijk activiteit in Brussel. De pers was massaal aanwezig en polste toen nieuwsgierig naar de grote liefde van Willem-Alexander. Hij had in april van datzelfde jaar - 1999 dus - Máxima Zorreguieta leren kennen in Sevilla, Spanje. Journalisten focusten op dat liefdesverhaal, totaal ontwetend dat Filip stiekem grootse plannen had.

Goh, ze is tamelijk groot, heeft kastanjebruin haar. (...) Ze is ernstig en energiek.

oom Henri d'Udekem d'Acoz over Mathilde

Voor de inwoners van Villers-la-Bonne-Eau (Bastogne) waar het ouderlijke huis - of beter kasteel - staat van Mathildes ouders was het echter geen complete verrassing. "Ik heb twee jaar geleden Mathilde en haar zus gezien samen met prins Filip op de fiets", vertelt inwoner Joseph Lebrun doodleuk aan "Het Journaal". 

Haar oom Henri d'Udekem d'Acoz geeft ook een interview en... een beschrijving, want buiten een wazige foto bestaat er amper beeldmateriaal van de toekomstige prinses. "Goh, ze is tamelijk groot, heeft kastanjebruin haar. Ze is zeer vriendelijk en lief. Charmant hoor, én aantrekkelijk. Ze weet wat ze wil. Ze is ernstig en energiek", vindt oom Henri.

Mathildes eerste woorden? "Ciao a tutti"

Mathilde wordt snel officieel voorgesteld aan pers en publiek. Dat gebeurt na enkele dagen in de tuin van het kasteel van Laken. Hand in hand komt het koppel de trappen afgestapt, glimlachend richting camera's en fotografen. Mathildes vader, Patrick, neemt haar nog eens bemoedigend vast aan haar schouder wanneer de ouders de verloofden vergezellen voor een fotosessie. Nadien volgen nog kiekjes met de rest van de familie, met onder anderen wijlen koningin Fabiola.

Daar is ze: Mathilde d'Udekem d'Acoz.

Filip en Mathilde wandelen vervolgens rustig de tuin in, hoewel "rustig" veel gezegd is. Ze worden als het ware omsingeld door een horde perslui die elkaar voor de voeten loopt. Pure chaos, maar dat lijkt de verloofden niet te deren. Er wordt niet ingegrepen door het hof. De persverantwoordelijke houdt alles in de gaten, maar laat het op zijn beloop.

Filip benadrukt intussen meermaals dat "niemand, maar dan ook niemand" zijn bruid heeft "gepresenteerd", met andere woorden "opgedrongen" heeft. De geruchten deden de ronde dat ze aan elkaar werden voorgesteld door "een tante in Italië". Filip maakt met de wilde speculaties meteen komaf. 

Bekijk hier die memorabele wandeling in de tuin van Laken:

Videospeler inladen...

Mathilde ondergaat de massale aandacht schijnbaar rustig en antwoordt telkens kort op de honderd-en-een vragen die gesteld worden. Af en toe valt er een woordje Nederlands met accent, een accent dat haar die fraaie zonnige middag vergeven wordt. "Was het een moeilijke beslissing", peilt een journalist naar de keuze voor Filip van België, toch een kroonprins en ooit koning. "Nee", klinkt het eenvoudig.

Voor de nieuwsgierigen onder jullie: de allereerste woorden van Mathilde zijn... Italiaans. "Ciao a tutti" (hallo iedereen, red.), met die woorden begroet ze de nationale en internationale pers voorzichtig.   

Na de wandeling krijgen de tientallen journalisten, fotografen en cameramensen een glaasje aangeboden. Dan ontspint zich best iets verrassends: alle Belgische royals mengen zich onder de pers voor een ongedwongen babbel.

Koning Albert praat over zijn ritjes met de motor, er wordt vaak gelachen en koningin Paola kijkt met een zichtbaar fiere blik naar haar oudste zoon en schoondochter in spe. Zelfs de Nederlandse pers, die het op dat moment moeilijk heeft om informatie los te peuteren over hun toekomstige prinses (Máxima Zorreguieta), is onder de indruk van de aanpak van het Belgische Paleis.   

Meest gelezen