Situatie snelwegparking Turnhout  "gevaarlijker door transmigranten"

De snelwegparkings langs de E313 en de E34 in Turnhout trekken alsmaar meer migranten aan die naar het Verenigd Koninkrijk willen. De lokale politie wil vaker patrouilleren om mensenhandelaars af te schrikken. Volgens de socialistische politievakbond ACOD gedragen de mensenhandelaars zich ook agressief tegen vrachtwagenbestuurders en buurtbewoners.

Door de aangekondige brexit op 31 oktober, proberen veel mensen nog voor die datum de oversteek te maken naar het Verenigd Koninkrijk te maken. Ze gebruiken onder meer de snelwegparking langs de E34 in Turnhout om in vrachtwagens te geraken.

"Sinds de parking langs de E34 in Postel gesloten is, proberen meer mensen op in Turnhout in vrachtwagens te geraken. Ze vertrekken vanuit het Maximiliaanpark in Brussel met een gedetailleerde wegbeschrijving, ontmoeten mensen van een criminele organisatie op de parking en gaan op zoek naar een vrachtwagen om in te klimmen. Die wordt opnieuw verzegeld", zegt Luc Breugelmans van de socialistische politievakbond ACOD.

"Meer agressie"

"Omdat er verschillende criminele organisaties op diezelfde parking werken, zijn er niet alleen meer transmigranten, maar lopen de spanningen ook op. Er is ook meer agressie. Vaak zijn mensen ook gewapend met machetes en messen. Er is ook al een steekpartij geweest. Het wordt onveilig," zegt Breugelmans. "De vrachtwagenchauffeurs zijn bang en in paniek. Wij merken dat aan de manier waarop ze ons bellen."

Ook de buurtbewoners zijn ongerust, zegt Breugelmans. Als de transmigranten niet meteen een vrachtwagen vinden en het slecht weer is, gaan ze op zoek naar een slaapplaats. Ze trekken dan naar de woonwijken en gaan er in een tuinhuisje zitten of komen terecht aan het provinciaal instituut voor mensen met een mentale beperking in het Gielsbos.

Tweede patrouille

"Voor de veiligheid willen wij er graag een tweede patrouille bij voor de lokale politie voor de snelwegparking in Turnhout," zegt Breugelmans. In principe is de parking de verantwoordelijkheid van de federale politie, maar die zit met een personeelstekort en kan er daardoor niet regelmatig aanwezig zijn.

Meest gelezen