Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

Sluit Huawei vrede met de VS? CEO zwaait met 5G-technologie

Ren Zhengfei, de CEO en oprichter van de Chinese telecomreus Huawei heeft tijdens een interview met de Amerikaanse krant The New York Times, gezegd dat hij zijn 5G-technologie aan Amerikaanse telecombedrijven wil verkopen. Zo kunnen ze zelf het 5G-netwerk uitrollen en hoeft Huawei dat zelf niet te doen. Hiermee hoopt Ren meer goodwill te krijgen van de Amerikaanse overheid. Die vindt nog altijd dat Huawei een groot risico vormt voor de nationale veiligheid. 

Komt er een einde aan het conflict tussen Huawei en de VS? De oprichter en CEO van Huawei Ren Zhengfei denkt een manier gevonden te hebben om het conflict te ontmijnen. In een interview met de Amerikaanse krant The New York Times zegt Ren dat hij zijn 5G-technologie (apparatuur die gebruikt wordt in de gsm-masten van de toekomst, red.) met de nodige licenties wil verkopen aan Amerikaanse bedrijven. Zo wil hij Amerikaanse bedrijven de kans geven om zelf 5G-technologie uit te rollen in hun land.

"Amerika kan zijn eigen 5G ontwikkelen"

"Huawei wil graag zijn 5G-technologie delen met de Amerikanen, zodat ze hun eigen 5G-industrie kunnen uitbouwen. Dat zal evenwicht brengen tussen Amerika, Europa en China."  Met deze uitspraak verraste Ren vriend en vijand.

Hoewel het voor Huawei verboden is om in de VS, Japan, Nieuw-Zeeland en Australië 5G-apparatuur te installeren, kon de Chinese telecomreus zijn technologie in heel wat landen verkopen. Zo verkocht Huawei alleen al in Europa aan meer dan 18 landen 5G-apparatuur (weliswaar nog niet in België, red.). En in Azië is Huawei heer en meester. Dan kan je je de vraag stellen, vanwaar deze noodkreet? Deze demarche van de oprichter moet gezien worden in zijn Amerikaanse context. 

Want Huawei maakt niet alleen gsm-masten. De Chinese producent is vooral bekend van zijn smartphones. Huawei is momenteel de op één na grootste smartphoneproducent ter wereld en gebruikt het besturingssysteem Android, dat eigendom is van Google, op zijn toestellen.

De Amerikaanse president Trump ondertekende in mei een decreet dat elk Amerikaans bedrijf verbood om zaken te doen met Huawei. En omdat Google nog altijd Amerikaans is, besliste het bedrijf om de smartphones van Huawei niet meer te ondersteunen. Gevolg: Huawei zal geen YouTube, Gmail of Google Maps kunnen aanbieden op zijn nieuwe toestellen. 

Ren Zhenfei, oprichter en CEO van Huawei
2019 VCG

Dit is een serieuze streep door de rekening van de zeer ambitieuze Chinese technologiereus. 

Met deze geste wil Ren goodwill creëren bij de Amerikanen in de hoop dat ze hun houding tegen zijn bedrijf zouden versoepelen. Ren heeft ook begrepen dat de Amerikanen afhankelijk zijn van buitenlandse spelers voor de uitrol van hun  5G-netwerk. Op dit moment zijn Ericsson (Zweden), Nokia (Finland), ZTE (China) en Huawei de enige bedrijven die in staat zijn om 5G-netwerken uit te bouwen. 

Meest gelezen