Stripfeest of een gratis koor met 700(!) stemmen? Dit heeft het weekend voor u in petto

Op verschillende plaatsen in ons land vinden dit weekend uiteenlopende culturele activiteiten plaats. Cultuurman Joris Vergeyle lijst ze voor u op.

Brussel boven dit weekend

Een weekend na Vlaanderen en Wallonië zet ook Brussel de deuren open tijdens Open Monumentendag. Te veel locaties om op te noemen, maar probeer toch zeker eens naar het Jubelpark te gaan, waar u het hele weekend de unieke afgietselwerkplaats kunt bezoeken van het Museum Kunst & Geschiedenis. Zondag is ook het kunstwerk "De menselijke driften" van Jef Lambeaux vrij toegankelijk.

"De menselijke driften" van Jef Lambeaux, zondag te zien in het speciaal door Victor Horta ontworpen paviljoen

Nog meer Brussel, want ook de monumenten van de zogeheten negende kunst worden dit weekend gevierd: het is weer Stripfeest! Striptekenaars zitten het hele weekend klaar om hun werken te signeren in en rond het Warandepark, er zijn tentoonstellingen en zondag is er de traditionele Balloon's Day Parade. Ook voor deze 10e editie verwachten ze zo'n 100.000 stripliefhebbers.  Maar wacht, er komt nóg meer volk naar de stad.

Tegelijkertijd met het stripfeest is er ook een grote Designmarkt op de Zavel in Brussel. De eerste editie vorig jaar trok zo'n 10.000 nieuwsgierigen. De toegang tot de markt is gratis, dat designstuk dat u al jaren zocht kost u net iets meer.

In Anderlecht staat zaterdag en zondag dan weer een Renaissancefeest in het Erasmushuis gepland. De bekende filosoof en humanist Desiderius Erasmus logeerde enkele maanden in Anderlecht (in het jaar 1521, voor de quizzers). Die logeerpartij was reden genoeg om het huis waar hij verbleef om te vormen tot een museum. Een kleine maar fijne museumtip, en het feest dit weekend maakt het extra interessant. Ooit al gehoord van een nyckelharpa? Dat bedoel ik dus. U kunt de obese viool-met-toetsen dit weekend leren kennen én gratis beluisteren in het Erasmushuis.

Reuzenkoor in Gent

Odegand zorgt zaterdag al voor een fijne sfeer in Gent, maar het meest bijzondere concert staat zondag op het programma. Componist Joris Blanckaert schreef "City of ear" voor in totaal 700 stemmen, verspreid over 22 koren. Die koren wandelen zondag al zingend door de Gentse straten, en komen samen aan het Sint-Baafsplein voor de climax: alle 700 stemmen zullen twee keer samen zingen. Om 14 uur en om 16 uur kunt u het spektakel gratis meemaken.  

Een Antwerpen zonder wagens?

"Antwerpen is 't stad, al de rest is parking", mag u vrij letterlijk nemen, want de auto is zondag niet welkom in Antwerpen. Een zondag vóór de rest van Vlaanderen en Brussel organiseert de stad al een autovrije zondag, plan uw bezoek dus goed op voorhand. Er zijn allerlei activiteiten en u bent ook welkom op Retro Antwerp, een nostalgisch (dans)feest.  

Bekijk hieronder een reportage uit "Het Journaal" over Retro Sur Mer, van dezelfde organisatoren: 

Videospeler inladen...

Nieuw circusfestival in Turnhout!

Circus is hot! Na Aalst en Leuven gaat nu ook Turnhout voor de bijl. Dit weekend is er "Plein de cirque", een groots opgezet circusfestival met veel gratis voorstellingen. Het belooft een mooi weekend te worden, goed nieuws voor de spektakels in openlucht.

Opendeurdag bij Decap

In Herentals worden al sinds 1934 dansorgels gebouwd door de familie Decap. Zij ontvangen u zaterdag met open armen in de orgelfabriek, voor een rondleiding. Er komt namelijk veel meer kijken bij zo'n automatisch aangestuurde orgels dan u denkt. De verschillende orgels zullen ook spelen, dansen is toegestaan. Prettig weekend! 

Bekijk hieronder een reportage uit "Het Journaal" van een vorige opendeurdag bij de orgelbouwers:

Videospeler inladen...

Meest gelezen