Vlaamse druivenpluk begonnen in Merelbeke, als een van de eerste in Vlaanderen

Op het wijndomein Roscam in Merelbeke in Oost-Vlaanderen zijn ze als één van de eerste in Vlaanderen begonnen met de druivenpluk. Eén van hun druivensoorten is vroeger rijp dan de andere, en buren en vrienden zijn met de pluk begonnen. Het is een gezellige bedoening, maar wel arbeidsintensief.

Het Wijngaarddomein Roscam ligt aan de Geraardsbergsevoetweg, in het centrum van Merelbeke. Op 2.500 vierkante meter staan er 1000 wijnstokken van vijf druivensoorten. Elk jaar opnieuw komen buren en vrienden helpen bij de pluk. Vrijdagmorgen werd een eerste pluk gedaan.

Hoe het begon

In 2004 begonnen Hilde Naessens en haar man Jean-Pierre De Coninck met 70 wijnstokken. Hildes vader had het materiaal en de kennis verzameld, maar overleed redelijk jong. Met dat materiaal en geïnspireerd door een tv-programma kwam Jean-Pierre op het idee om hun grote tuin deels om te bouwen tot wijngaard. Dan zou hij minder werk hebben met grasmaaien, zo dacht hij. Maar dat klopte niet helemaal, want in het druiven telen kruipt ook veel werk. En dat was zeker het geval toen het echtpaar na een cursus wijnbouw tot 1000 wijnstokken ging in 2013.   

De rassen

Ze kozen voor vijf druivensoorten die hier kunnen gedijen. Het zijn schimmeltolerante rassen, die zonder probleem in koeler en vochtiger streken met minder zon kunnen groeien. Die soorten zijn sneller rijp dan de zuiderse druivensoorten, en dus komt de pluk ook wat vroeger.

Lees verder onder de foto

Marie-Thérèse en Adrien zitten druiven te plukken recht over elkaar

De pluk

Zes mensen doen de druivenpluk, en dat zijn alleen vrienden en buren. Onder hen is het echtpaar Marie-Thérèse en Adrien, bevriende buren en intussen begenadigde druivenplukkers.  

Marie-Thérèse: “Jean-Pierre en Hilde staan altijd klaar voor ons als het nodig is. Dus staan wij ook graag klaar voor hen. Het is een vriendendienst. We drinken dan ook samen een glas natuurlijk, of houden een barbecue.

Zo’n druivenpluk is niet te onderschatten, want de druiven hangen laag. Als je bijna 75 jaar bent, zoals Marie-Thérèse en Adrien, dan is de stoel die ze krijgen van Jean-Pierre heel welkom.

Adrien: “Waarom ik dat doe? Het is gezellig zo samenwerken. Ik heb zelf wat druiven, en ik leer hier bij over hoe ik mijn druivenstokken moet verzorgen. Het is ook plezant om hier samen met Marie-Thérèse te werken. Samen uit, samen thuis. We zijn een goed team."

De pluk van de Solaris-druif mag dan al redelijk vroeg komen, ze is toch twee weken later dan vorig jaar, zegt Hilde: “Met de hittegolven zit er wat vertraging op. Tijdens de drie hittegolven, beschermen druiven zichzelf tegen de warmte, en dan stoppen ze tijdelijk met groeien. Dat is dus die ‘hittestress’.

Lees verder onder de foto

Wijnboer Jean-Pierre en wijnmaakster Hilde gieten druiven in de elektrische kneuzer

De wijnbouw

Het is Hilde die de cyclus van het wijn maken bepaalt, en die de gist en hulpstoffen bestelt en toedient. “Na de pluk worden de druiven in de elektrische kneuzer gedaan om te ontkneuzen en te ontstelen. Dan blijven ze een nacht in de bak liggen, met droog ijs om te beschermen. De volgende ochtend worden ze geperst. Het sap gaat naar de kelder en dat blijft er een nacht staan. Een dag later wordt de persing  overgeheveld, en wordt de gisting opgestart op 16 graden. We leerden uit ervaring om er zo weinig mogelijk aan te komen: hoe minder handelingen we doen, hoe beter de wijn. En de klant apprecieert toch onze wijnen. We hebben een Cuvée wit (Johaniter en Solaris) en een Cuvée rood (Rondo, Cabernet Cortis en Cabernet Cantor).”

kasto80

Meest gelezen