©Fotografie Rudi Van Beek

Vorig jaar 226.524 koelkasten en diepvriezers "vermist": Recupel start nieuwe campagne

Vorig jaar kochten de Belgen 686.459 nieuwe koelkasten of ijskasten en dus werden er (ongeveer) evenveel afgedankt. De meeste van die oude toestellen komen bij Recupel terecht, dat verantwoordelijk is voor de recyclage ervan. Maar 30 procent van de afgedankte koel- en ijskasten verdwijnt spoorloos. Recupel start nu een sensibiliseringscampagne.

De Belgen zijn goede recycleerders, zegt Recupel, de meeste afgedankte koelkasten en ijskasten komen bij een erkende verwerker terecht of in de kringloopwinkel waar ze een tweede leven krijgen. Maar er zijn er dus ook elk jaar ongeveer 200.000 die verdwijnen. Vorig jaar waren het er 226.524. Saar Bentein van Recupel: “Het probleem is dat er nog steeds een grijs circuit is in de recyclagesector.”

“Schroothandelaars halen de koelkasten en ijskasten op, betalen daar tot 15 euro voor en verwerken ze dan zelf. Ze zijn geïnteresseerd in de waardevolle materialen die in de toestellen zitten, koper bijvoorbeeld. Maar de ontmanteling gebeurt vaak foutief waardoor heel wat schadelijke gassen kunnen ontsnappen.”

In een koelkast zitten bijvoorbeeld nogal wat schadelijke koelvloeistoffen. Die moeten manueel worden afgetapt. Gebeurt dat niet, dan komen die schadelijke gassen vrij en dragen ze bij aan de afbraak van de ozonlaag en dus aan de opwarming van de aarde.

226.524 vermiste koelkasten veroorzaken een CO2-uitstoot van 42.394 autoritten rond de wereld
Saar Bentein, Recupel

Saar Bentein: “De impact is groot. De milieuschade per foutief verwerkt apparaat staat gelijk aan de CO2-uitstoot die 1 rit van 7.500 kilometer met een dieselauto veroorzaakt. De 226.524 vermiste koelkasten van vorig jaar veroorzaken een equivalente CO2-uitstoot van 42.394 autoritten rond de wereld.”

En dus komt er nu een campagne om de mensen duidelijk te maken dat de milieuschade van al die vermiste koelkasten groot is en dat er anderzijds ook heel wat kostbare materialen in hun oude toestellen zitten die perfect herbruikbaar zijn.

Maar het zijn niet alleen de consumenten die verantwoordelijkheid dragen. Winkeliers en keukenbouwers laten de oude toestellen die ze meenemen ook niet altijd correct verwerken. Ook zij vinden de weg naar schroothandelaars. Recupel werkt daarom aan een kwaliteitslabel – “Hier recycleren we goed” – voor bonafide handelaars en keukenbouwers.

©Fotografie Rudi Van Beek

Meest gelezen