Videospeler inladen...

Britse ex-premier David Cameron: "Wat Boris Johnson gedaan heeft, is weerzinwekkend"

De voormalige Britse premier David Cameron schiet in een interview met de Britse krant The Times met scherp op huidig premier en partijgenoot Boris Johnson. "Zijn gedrag tijdens het referendum was verschrikkelijk." Over het uitroepen van dat referendum heeft Cameron geen spijt, maar over de gevolgen ervan maakt hij zich nog elke dag zorgen. "Mijn aanpak heeft gefaald."

Twee van de belangrijkste hoofdrolspelers in het hele brexitproces, dat nu al drie jaar aan de gang is, zijn ongetwijfeld de Britse ex-premier Theresa May en haar opvolger Boris Johnson. Maar het was David Cameron, Mays voorganger, die dit onwaarschijnlijke "theater" vol plotwendingen in gang zette: hij organiseerde als premier het referendum in juni 2016.

Na de nederlaag - Cameron had de Britten opgeroepen voor de Europese Unie te stemmen - nam hij ontslag, waarop hij plotseling uit het zicht verdween. Drie jaar later heeft hij zijn memoires klaar én kijkt hij met gemengde gevoelens terug op dat referendum. In een interview met de Britse krant The Times verontschuldigt hij zich enerzijds, maar verdedigt hij ook voor een deel zijn beslissing.

Enkele weken na het referendum nam Cameron ontslag als premier.
Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved. This material may not be published, broadcast, rewritten or redistribu

Geen spijt van referendum, wel van de gevolgen

Cameron heeft naar eigen zeggen geen spijt dat hij het referendum georganiseerd heeft. "Ik blijf erbij dat het de juiste aanpak was om de Britse relatie met de Europese Unie te heronderhandelen en het volk de kans te geven hun zeg te doen over het resultaat daarvan." De Unie was zodanig aan het veranderen en de "dan al onzekere plaats" van het Verenigd Koninkrijk in de Unie werd alsmaar moeilijker houdbaar, argumenteert de ex-premier.

Sommigen zullen mij nooit vergeven. Ik aanvaard dat mijn aanpak heeft gefaald

Maar over de uitslag en de gevolgen van dat referendum maakt Cameron zich naar eigen zeggen nog elke dag zorgen. Hij betreurt de onzekerheid in het land die de uitslag met zich mee heeft gebracht. Dat alles heeft hem "erg depressief" gemaakt. Cameron verontschuldigt zich dat hij onvoldoende heeft aangevoeld wat het referendum zou losmaken bij de Britse bevolking. "Sommigen zullen mij nooit vergeven dat ik het gehouden heb of er niet in geslaagd ben de uitslag ervan in de goede richting te sturen. Ik aanvaard dat mijn aanpak heeft gefaald."

In het interview geeft Cameron aan dat een tweede referendum tot de mogelijkheden moet behoren. Een no-dealbrexit, waarbij de Britten zonder scheidingsakkoord met de Europese leiders uit de EU zouden stappen, vindt hij in elk geval een "slechte oplossing".

Herbekijk de analyse van buitenlandspecialist Ivan Ollevier in "Het Journaal":  (lees verder onder de video)

Videospeler inladen...

Brexit als carrièrezet

Dat een meerderheid van de Britse kiezers die bewuste dag in juni 2016 voor de brexit koos, wijt Cameron onder meer aan het "verschrikkelijke" gedrag van partijgenoten als Boris Johnson en Michael Gove, die campagne voerden voor leave, een Brits vertrek uit de Unie. Ze logen over de toetreding van Turkije tot de EU en misleidden het volk met bedrieglijke campagnes (zoals de bus met de 350 miljoen pond), beweert Cameron.

Boris Johnson (l) en Michael Gove (r) ten tijde van de campagne voor het referendum.

Hij suggereert ook dat Johnson enkel achter de brexit stond omdat hij bedacht had dat die zijn politieke carrière goed zou doen. Ook over de aanpak van Johnson als premier heeft Cameron weinig goeds te vertellen, al wil hij naar eigen zeggen dat Johnson slaagt. De beslissing om het parlement te verdagen, steunt Cameron niet, noch het uit de partij zetten van 21 rebellerende parlementsleden.

Over Johnsons raadgever, Dominic Cummings, is Cameron zo mogelijk nog scherper. Die verspreidt simpelweg "vergif", meent de ex-premier. Zo zou Cummings Michael Gove destijds opgepookt hebben tegen Cameron, hoewel die twee een akkoord hadden over een wissel binnen de regering.

Johnson heeft al gereageerd op de uitspraken van Cameron. "Niets wat Cameron in zijn boek zegt, zal mijn affectie en respect voor hem doen verminderen."

Herbekijk helemaal onderaan de reportage in "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen