Videospeler inladen...

Dominique Leroy stapt dan toch vervroegd op als CEO van Proximus

Dominique Leroy stapt al op 20 september op als CEO van Proximus. Dat heeft het telecombedrijf zonet bekendgemaakt. Vorige week had Leroy aangekondigd dat ze Proximus op 1 december zou inruilen voor het Nederlandse KPN. Dat had tot veel ongenoegen geleid bij het personeel van Proximus. De bonden reageren niet verrast op het vertrek.

"Met het oog op het herstellen van een sereen klimaat binnen het bedrijf en in het belang van de onderneming, zijn de Raad van Bestuur van Proximus en Mevr. Dominique Leroy onderling overeengekomen dat ze haar functie als CEO neerlegt op vrijdag 20 September 2019", luidt het in een persmededeling van Proximus.

Aanvankelijk zou Leroy nog tot 1 december blijven, maar de vakbonden eisten dat ze onmiddellijk zou vertrekken omdat ze naar concurrent KPN verhuist. Dat Leroy bovendien de gesprekken met de bonden zou leiden in verband met de reorganisatie bij Proximus vond al evenmin genade in vakbondsogen. Eerder deze week waren spontane acties bij Proximus uitgebroken.

Intussen is ook bekendgemaakt dat beurswaakhond FSMA een onderzoek wegens mogelijke handel met voorkennis heeft ingesteld naar Dominique Leroy. Begin augustus heeft die 10.840 Proximus-aandelen verkocht voor 285.342,40 euro. Volgens de FSMA gaat het hier om een standaardprocedures, maar de vakbonden plaatsen vraagtekens bij de timing.

In de loop van komende week zal Leroy haar dossiers overdragen aan financieel directeur Sandrine Dufour, die als CEO ad interim is aangesteld. De Française krijgt daarbij de steun van Stefaan De Clerck, de voorzitter van de raad van bestuur bij Proximus.

Vakbond niet verrast

De vakbonden dringen al langer aan op haar vertrek. Dat ze nu vertrekt, vinden ze dan ook geen grote verrassing. "Een CEO die vertrekt naar een ander bedrijf heeft geen moreel gezag meer", zegt Bart Neyens van de socialistische vakbond ACOD. "Haar vertrek lost een van de zaken op. Er komt misschien een leiding die voor de toekomst lijnen uitzet."

Bekijk hieronder het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen