Videospeler inladen...

Parket onderzoekt beschuldiging wegens corruptie tegen Reynders, Reynders ontkent "alle mogelijke beschuldigingen"

Het parket van Brussel is een opsporingsonderzoek wegens corruptie en witwaspraktijken gestart naar vicepremier Didier Reynders (MR). Dat schrijft De Tijd en is bevestigd aan onze redactie. Het onderzoek zou gestart zijn na verklaringen van een ex-agent van de Staatsveiligheid. Reynders ontkent de aantijgingen tegen hem.

Het onderzoek is al maanden aan de gang. In april al is een man naar de politie gestapt die 10 jaar voor de Staatsveiligheid heeft gewerkt, vooral voor de economische sectie. De beschuldigingen zijn gericht tegen Reynders zelf en tegen een vertrouweling van hem en gaan over corruptie en witwassen. 

De man verwijst onder meer naar de bouw van de Belgische ambassade in de Congolese hoofdstad Kinshasa, het huurcontract voor de hoofdzetel van de federale politie, omkoping door wapenhandelaars en omkoping door een Congolese verkiezingskandidaat. Het geld zou zijn ontvangen of witgewassen via de aankoop van antiek en vastgoed of transacties in belastingparadijzen. 

Het gaat alleen om een vooronderzoek, een voorbereidend onderzoek dat door het parket zelf wordt gevoerd. Er is nog geen onderzoeksrechter aangesteld die onderzoeksdaden als huiszoekingen of telefoontaps kan verrichten. Dat vooronderzoek kan met een sisser aflopen of kan leiden tot een echt strafonderzoek.

Ik ontken alle mogelijke beschuldigingen en ik heb nooit smeergeld ontvangen

Didier Reynders

De woordvoerder van Reynders heeft het over een beschadigingsoperatie. Reynders zelf is trouwens niet op de hoogte gebracht. Zijn advocaat zal nu contact opnemen met het parket. Reynders zegt dat hij zijn advocaat heeft opgedragen om "de beschuldigingen te ontkennen die worden verspreid door De Tijd en L'Echo". "Ik heb geen kennis van deze beschuldigingen. Misschien is er een procedure opgestart, maar ik heb daar geen kennis van. Ik hoop zo snel mogelijk duidelijkheid te krijgen", zegt Reynders.

In elk geval is de timing opvallend. De man is naar het gerecht gestapt in april, ruim een maand voor de verkiezingen van 26 mei. Momenteel is Didier Reynders kandidaat om Europees Commissaris te worden in de nieuwe Commissie van Ursula von der Leyen.

Bekijk hieronder Didier Reynders (MR) reageert op aantijgingen in "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen