Videospeler inladen...

"Girl" is grote winnaar van tiende editie van de Ensors: "Nog maar eens een blijk dat we op handen gedragen worden"

De langspeelfilm "Girl" van Lukas Dhont heeft op de slotavond van het Filmfestival van Oostende acht prijzen gekregen tijdens het gala van de Ensors. "Girl" won onder meer de prijs voor beste film, beste regie en hoofdrolspeler Viktor Polster kreeg de Ensor voor beste acteur. Lukas Dhont was bijzonder uitgelaten na het gala. "We zijn ongelofelijk uitgelaten. Het is buitengewoon", aldus Dhont. "De dag" werd uitgeroepen tot beste televisieserie.

Het langspeelfilmdebuut van Lukas Dhont is de grote winnaar geworden op de tiende editie van de Ensors. "Girl" sleepte de belangrijkste onderscheidingen in de wacht op het gala in Oostende. De film vertelt het verhaal van de 15-jarige Lara die carrière wil maken als ballerina, maar Lara is geboren in het lichaam van een jongen.

"Girl" werd onder meer bekroond met de Ensor voor beste film, beste regie en beste scenario. De hoofdrolspeler Viktor Polster kreeg de Ensor voor beste acteur. Polster bedankte het volledige team dat "Girl" heeft gemaakt en vond de onderscheiding een mooie afsluiter van een hele reeks prijzen die de film sinds de release in oktober vorig jaar in de wacht heeft gesleept. "Ik ben blij om hier te zijn om het verhaal van de film af te ronden met deze prijs", zei Polster.

Wij zijn ongelofelijk uitgelaten, dit is buitengewoon

Lukas Dhont

Regisseur Lukas Dhont was heel tevreden na afloop van het gala. "We zijn ongelofelijk uitgelaten. We gaan voor de laatste keer feest vieren met het team dat aan "Girl" heeft gewerkt. Het feit dat we acht Ensors naar huis gaan is een cadeau van de industrie naar ons toe. Dat is nog maar eens een blijk van het feit dat we op handen gedragen zijn met dit project. Ik vind dat buitengewoon", aldus Dhont.

Actrice Ruth Beeckmans stak haar verwondering niet onder stoelen of banken toen ze de Ensor voor beste actrice in ontvangst nam. "Ik had dit helemaal niet zien aankomen", zei Beeckmans. De hoogzwangere actrice kreeg de onderscheiding voor haar hoofdrol in "Trio".

Bij de televisieprijzen was de uitreiking bijzonder spannend. Uiteindelijk won de televisieserie "De dag" de Ensor voor beste televisieserie, beste tv-scenrario en beste tv-regie.. De prijs voor beste televisieacteur en televisieactrice ging naar de hoofdrolspelers in "Studio tarara", Peter Van den Begin en Janne Desmet.

De twee belangrijkste publieksprijzen waren weggelegd voor "Niet schieten" van Stijn Coninx. Die film kreeg de prijs voor beste box-office en de prijs van de Telenet kijker. Regisseur Hans Herbots kreeg de Albert Bert-prijs voor Internationale Doorbraak.

Bekijk hier het verslag van "Het Journaal" en lees verder onder de video:

Videospeler inladen...

Het palmares van de Ensors

beste film Girl
beste regie Lukas Dhont (Girl)
beste actrice Ruth Beeckmans (Trio)
beste acteur Viktor Polster (Girl)

beste scenario Lukas Dhont en Angelo Tijssens (Girl)
beste director of photography Frank van den Eeden (Girl)
beste production design Michelle Beeckman, Catherine Van Bree en Philippe Bertin (Girl)
beste muziek Valentin Hadjadj (Girl)
beste montage Dessauvage (Girl)
beste documentaire Ademloos van Daniel Lambo
beste animatiefilm Ce magnifique gâteau! van Marc James Roels en Emma De Swaef 
beste jeugdfilm Binti 

beste tv-serie De dag 
beste scenario tv Jonas Geirnaert en Julie Mahieu (De dag)
beste regie tv Gilles Coulier en Dries Vos (De dag)
beste acteur tv Peter Van den Begin (Studio Tarara)
beste actrice tv Janne Desmet (Studio Tarara)
beste documentaire tv Kinderen van de Kolonie

beste kortfilm Provence van Kato De Boeck
beste coproductie Nos batailles van Guillaume Senez 
beste box-office Niet schieten van Stijn Coninx 
prijs van de Telenet kijker Niet schieten van Stijn Coninx
Albert Bert-prijs voor internationale doorbraak Hans Herbots

Meest gelezen