Videospeler inladen...

Houthi-rebellen uit Jemen eisen aanval op olie-installaties in Saudi-Arabië op

In Saudi-Arabië zijn een grote olieraffinaderij en het op één na grootste olieveld van het land aangevallen met verschillende drones. Daardoor ontstond er brand. De Houthi-rebellen in Jemen hebben de aanval opgeëist.

Drones hebben vanmorgen vroeg twee Saudische olie-installaties aangevallen en zo brand veroorzaakt. Het gaat om een grote olieraffinaderij en het op één na grootste olieveld van het land, van de staatsoliereus Aramco, in de oostelijke provincie Bugyaq. Dat heeft het ministerie van Binnenlandse Zaken van het Saudische koninkrijk bekendgemaakt.

Over wie er achter de aanval zou kunnen zitten, gaf de Saudische overheid geen informatie. Volgens de Saudische staatstelevisie werden de aanvallen uitgevoerd met twee drones. 

Intussen hebben Jemenitische Houthi-rebellen de aanvallen opgeëist. Geciteerd door de Arabische nieuwszender al-Jazeera zeggen ze via woordvoerder Yahya Saree tien drones te hebben gebruikt en waarschuwden ze voor nog meer acties. "Deze aanvallen zijn ons recht en we waarschuwen de Saudi's dat onze doelwitten zullen uitbreiden."

De laatste maanden hebben de Houthi's hun raket- en droneaanvallen op Saudi-Arabië opgevoerd. De Saudische overheid voert een militaire campagne tegen deze rebellen in Jemen, die gesteund worden door Iran, de aartsvijand van Saudi-Arabië.

De na de aanvallen ontstane branden zouden intussen onder controle zijn. In de provincie Bugyaq, op ongeveer 330 kilometer ten noordoosten van de hoofdstad Riyad, staat de grootste olieraffinaderij ter wereld.

Meest gelezen