Reporters

Professor KU Leuven: "Nog geen sluitend bewijs dat elektronische sigaret longziektes veroorzaakt"

De voorbije weken is in de Verenigde Staten de dood van enkele e-sigaretrokers rechtstreeks gelinkt aan het roken van elektronische sigaretten. Toch is het nog niet bewezen dat de e-sigaret effectief longziektes veroorzaakt. "Uit onderzoek blijkt dat het gaat om het gebruik van op de zwarte markt gekochte illegale cannabisoliën en niet om het gebruik van de nicotinehoudende e-sigaret", zegt professor Frank Bayens van de KU Leuven.

Het is nog steeds niet wetenschappelijk bewezen dat het roken van een e-sigaret of vapen effectief longziektes veroorzaakt. Zowel in de Verenigde Staten als in Nederland zijn er verschillende gevallen gemeld van gebruikers van de e-sigaret die plots een onbekende longziekte kregen.

In de VS is de dood van een aantal gebruikers van de elektronische sigaret gelinkt aan het gebruik ervan. "Maar het is nog lang niet bewezen dat de elektronische sigaret effectief longziektes veroorzaakt", zegt professor Frank Baeyens van de KU Leuven.

Uit onderzoek in de VS blijkt dat de slachtoffers hun elektronische sigaret gevuld zouden kunnen hebben met andere middelen dan de vloeistof die in tabakswinkels wordt verkocht.

"Uit alle onderzoek, ook al is het onderzoek nog niet afgerond, is gebleken dat het niet gaat om het gebruik van de nicotinehoudende e-sigaret. Het gaat om het gebruik van op de zwarte markt gekochte cannabisoliën. Die kunnen dergelijke acute reacties veroorzaken", aldus Baeyens.

Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved. This material may not be published, broadcast, rewritten or redistribu

Meest gelezen