AFP or licensors

"Ongehoorde aanval op wereldwijde energievoorziening": VS beschuldigt Iran van drone-aanval op Saudi-Arabië

De Verenigde Staten beschuldigen Iran van de drone-aanval op een grote olie-installatie en een olieveld in Saudi-Arabië. Eerder hadden de Jemenitische Houthi-rebellen de aanvallen opgeëist, maar daar klopt volgens de VS niets van. Het Saudische staatsoliebedrijf heeft zijn olieproductie ondertussen gehalveerd, al worden er niet meteen voorraadproblemen verwacht. Iran ontkent dat het betrokken is bij de aanval.

In de nacht van vrijdag op zaterdag hebben drones een grote olie-installatie en een olieveld in het oosten van Saudi-Arabië aangevallen. Het gaat om het op een na grootste olieveld van het land. Over de schade is weinig geweten, maar op beelden was een grote brand te zien. 

Over wie er achter de aanval zat, gaf de Saudische overheid geen informatie. Later op de dag eisten Houthi-rebellen uit Jemen, die banden hebben met Iran, de aanvallen op. Via een woordvoerder lieten ze weten dat ze tien drones hebben gebruikt en ze waarschuwen voor nog acties. 

De Houthi-rebellen uit Jemen hebben al jaren een groot deel van Jemen in handen, waaronder de hoofdstad Sanaa. Een coalitie onder leiding van Saudi-Arabië probeert hen te verdrijven. En net daarom zouden de rebellen een wraakactie hebben uitgevoerd, zo klinkt het. 

Klopt niets van, zegt de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo, die met de vinger wijst naar Iran. 

"Er is geen bewijs dat de aanvallen vanuit Jemen kwamen", zegt Pompeo op Twitter. "Teheran (de hoofdstad van Iran, red.) zit achter bijna 100 aanvallen op Saudi-Arabië terwijl de Iraanse president Rohani en de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Zarif doen alsof ze betrokken zijn bij diplomatie." Volgens  de Amerikaanse minister gaat het hier om "een ongehoorde aanval op de energievoorziening in de wereld". 

De olievelden en -installaties die zijn aangevallen, liggen ook vrij ver van Jemen. Volgens experts is het enorm moeilijk om ze met drones vanuit Jemen aan te vallen, al is het niet onmogelijk. Volgens de Verenigde Naties hebben de rebellen een drone die een afstand van 1.500 kilometer kan overbruggen. De aangevallen plek ligt wel een stuk dichter tegen Irak en Iran. 

De Amerikaanse president Donald Trump veroordeelt de aanval. "Gewelddadige acties tegen burgerzones en belangrijke infrastructuur voor de wereldeconomie verergeren de conflicten en het wantrouwen enkel", klinkt het in een mededeling van het Witte Huis.

Iran ontkent

Iran zelf wijst de Amerikaanse beschuldigingen van de hand. "Deze willekeurige beschuldigingen zijn onbegrijpelijk en krankzinnig", zegt een woordvoerder van het Iraanse ministerie van Buitenlandse Zaken. "Deze opmerkingen zijn bedoeld om de reputatie van Iran te ondermijnen."

De beschuldigingen zijn bedoeld om de reputatie van Iran te ondermijnen

Iraanse ministerie van Buitenlandse Zaken

Productie gehalveerd

Ondertussen heeft het Saudische staatsoliebedrijf zijn productie moeten halveren. Concreet moet het zo'n 5 miljoen vaten per dag minder maken, zo meldt het ministerie. 

Het Internationaal Energieagentschap verwacht op korte termijn geen problemen omdat er genoeg olie in voorraad is in de wereld. Omdat de beurzen dit weekend gesloten zijn, zal de brandstofprijs ook niet meteen stijgen. 

Maar dat kan maandag - als de beurzen weer opengaan - wel veranderen, zo voorspellen experts. Het getroffen olieveld zorgt voor 1 procent van alle olie in de wereld, de olie-installatie heeft de capaciteit om 7 procent van het wereldwijde aanbod te verwerken. 

Bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen