Videospeler inladen...

Trump bevestigt: Zoon van Osama Bin Laden, "de kroonprins van de jihad", is dood

Hamza Bin Laden, de zoon van terreurleider Osama Bin Laden, is gedood bij een Amerikaanse antiterreuractie op de grens tussen Afghanistan en Pakistan. Dat meldt de Amerikaanse president Donald Trump. Er gingen al langer geruchten dat "de kroonprins van de jihad" gedood was.

Hamza Bin Laden was een van de zonen van Osama Bin Laden, de meest notoire terrorist van de voorbije decennia. Osama is de oprichter van terreurgroep Al Qaeda en was het brein achter de aanslagen van 9/11 op de WTC-torens in New York City en het Pentagon in Washington DC. Toen hij in 2011 in Pakistan werd gedood door Amerikaanse elitetroepen, werden er documenten gevonden waaruit bleek dat zijn zoon Hamza werd klaargestoomd als zijn opvolger, als nieuwe leider van Al Qaeda.

Het leven van Hamza is gehuld in mysterie. Hij zou vermoedelijk 30 jaar oud zijn, maar zelfs over zijn leeftijd bestaat geen zekerheid. Er zijn audio- en videobestanden waarin Hamza oproept tot aanslagen in de VS en andere landen. De "kroonprins van de jihad", zoals hij vaak genoemd wordt, verscheen meermaals in propagandavideo’s van Al Qaeda. De laatste keer dat hij een publieke verklaring deed was in 2018. 

De dood van Hamza Bin is vooral een symbolische klap voor Al Qaeda. De terreurgroep is de voorbije jaren erg verzwakt. En hoewel Hamza voorbereid werd om de leider van de groep te worden, leek die rol nog ver in de toekomst te liggen.

Meest gelezen