Videospeler inladen...

339.310 azalea's verkocht tijdens 25e Plantjesweekend voor Kom op tegen Kanker

De 25e editie van het Plantjesweekend voor Kom op tegen Kanker heeft een recordopbrengst van 2.375.170 euro opgebracht. Het voorbije weekend verkochten duizenden vrijwilligers in heel Vlaanderen in totaal 339.310 azalea’s. "Bedankt aan alle kopers en verkopers die de strijd tegen kanker een warm hart toedragen. Samen maakten we van de jubileumeditie van het Plantjesweekend een succes. De opbrengst gaat naar verschillende steun- en zorginitiatieven voor kankerpatiënten en hun naasten", meldt Kom op tegen Kanker.

De jubileumeditie van het Plantjesweekend voor Kom op tegen Kanker (KOTK) was een groot succes. In totaal gingen 339.310 azalea's de deur uit, goed voor een opbrengst van 2.375.170 euro. Er zijn ongeveer 7.000 plantjes meer verkocht dan vorig jaar.

De opbrengst van de actie gaat naar verschillende steun- en zorgprojecten voor kankerpatiënten. Zo worden er onder andere speciale activiteiten georganiseerd voor kinderen en jongeren met kanker. Daarnaast kan Kom op tegen Kanker er de Kankerlijn en meer dan 400 zorgvrijwilligers in ziekenhuizen mee actief houden. Een deel van de opbrengst gaat ook naar de palliatieve zorg, de inloophuizen en de lotgenotengroepen. 

Drie gouden tips om de azalea lang mooi te houden

1. Voldoende licht

Azalea’s hebben graag voldoende (indirect) licht. Hoe frisser je ze zet, hoe langer ze bloeien. De plantjes hebben weinig last van centrale verwarming of airconditioning. Al is het nooit een goed idee om planten vlak bij de verwarming te zetten.

2. Geen natte voeten

Geef azalea’s niet te veel water. Voelt de aarde aan als een uitgewrongen dweil? Prima. In de bloei kunnen de plantjes iets meer vocht gebruiken. Toch houden ze nooit van natte voeten. Laat dus geen water staan in het schoteltje onder de pot.

Dompel ze af en toe onder in een emmer water tot alle lucht uit de kluit verdwenen is en laat ze daarna goed uitlekken. Daar peppen azalea's van op. De plantjes zijn niet ziektegevoelig. Bemesting is dus overbodig.

3. Stekken is voor professionals

Een azalea zelf vermeerderen, is een lastige klus die je beter overlaat aan professionals. Het lukt alleen in de ideale omstandigheden van licht, temperatuur en plantenvoeding. Bovendien heeft elke soort zijn specifieke behoeften.

Meest gelezen