Britse premier Boris Johnson vergelijkt Verenigd Koninkrijk met de Hulk: "Hoe kwader hij wordt, hoe sterker hij wordt"

De Britse premier Boris Johnson is niet vies van opmerkelijke uitspraken. In een interview met de Britse krant The Mail on Sunday vergelijkt hij zijn land nu met de Hulk, de groene actieheld uit de stripverhalen en films. "Ook wij zullen ons uit onze boeien loswrikken."

Boris Johnson steekt morgen het Kanaal over voor een gesprek met Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker. Volgens de Britse premier wordt er enorme vooruitgang geboekt in de gesprekken over een aangepast brexitakkoord. Verschillende Europese leiders zouden volgens hem nu toch openstaan voor een aanpassing van het door Johnsons voorganger Theresa May onderhandelde uitstapakkoord.

Midden oktober vindt in Brussel een Europese top plaats, waarop Johnson er naar eigen zeggen alles aan zal doen om alsnog een akkoord uit de brand te slepen zodat zijn land eind oktober met een akkoord de Europese Unie kan verlaten. Er gaan geruchten dat Johnson een alternatief voor de backstop zal voorstellen waarbij enkel Noord-Ierland in de Europese douane-unie zou blijven en niet het hele Verenigd Koninkrijk.

Maar als de onderhandelingen op niets uitdraaien, zal Johnson een manier zoeken om de wet die het Britse parlement heeft goedgekeurd, naast zich neer te leggen. Die wet bepaalt dat de Britten niet zonder akkoord uit de Unie mogen stappen. Johnson zou een "geheim plan" klaar hebben dat hem toelaat die wet te negeren.

In die zin vergelijkt de Britse premier in een interview met The Mail on Sunday zijn land met de Hulk, de bedaarde wetenschapper uit de stripverhalen en films die in een groene spierbundel verandert wanneer hij kwaad wordt. "Hij mocht dan wel in de boeien geslagen zijn, maar wanneer hij geprikkeld werd, kon hij eruit losbreken. Hoe hard hij ook vastgebonden werd, hij kon altijd ontsnappen. Hoe kwader de Hulk wordt, hoe sterker hij wordt. En dat zal ook zo zijn met ons land. We zullen ons uit onze boeien bevrijden."

Voor wie geen idee heeft hoe de Hulk eruit ziet, dit is de Hulk:

"Tory-rebel" Sam Gyimah loopt over naar LibDems

Intussen is opnieuw een parlementslid van de Conservatieve Partij van Johnson overgelopen naar oppositiepartij Liberaal-Democraten. Sam Gyimah is een van de 21 "rebellerende" Conservatieve parlementsleden die samen met de oppositie een wet heeft goedgekeurd die een no-dealbrexit moet tegenhouden. De 21 werden nadien door Johnson uit de fractie en de facto uit de partij gezet.

De 36-jarige Gyimah heeft zich nu aangesloten bij de LibDems. Gyimah is nog onderminister geweest. Hij gaat naar eigen zeggen weg omdat Johnson te veel overhelt naar populisme en Engels nationalisme. Gyimah is al het zesde parlementslid dat dit jaar is overgestapt naar de LibDems.

Bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen