51 administratieve aanhoudingen in Brussel bij verboden extreemrechtse betoging

De Brusselse politie heeft zondagnamiddag 51 arrestaties verricht in verband met de verboden extreemrechtse "Mars op Brussel". Dat blijkt uit een definitieve balans van de politie. Geen van de administratieve arrestaties is op dit moment een gerechtelijke aanhouding geworden. Er waren geen meldingen van geweld.

In de omgeving van het Noordstation pakte de politie rond 12.30 uur zes mensen administratief op. Volgens de politie hebben ze banden met extreemrechts en leek het erop dat ze zouden deelnemen aan acties gelinkt aan de "Mars op Brussel", die burgemeester Philippe Close (PS) vrijdag had verboden.

In de buurt van het station Brussel-Centraal pakte de politie later nog 37 mensen op. De agenten had hen eerst duidelijk gemaakt dat de mars verboden was. "Toch wilden ze niet vertrekken", zegt politiewoordvoerster Ilse Van de keere. "Ze waren op weg naar het Spanjeplein (waar de betoging zou plaatsvinden, red.). Na controles bleek dat velen bekend stonden voor rebellie, geweld, discriminatie, enzovoort." Een laatste groepje werd opgepakt rond 16.45 uur in de Bergstraat.

VRT

De manifestanten zijn het er niet mee eens dat het Vlaams Belang geen deel uitmaakt van de Vlaamse regering die nu gevormd wordt. De partij zelf distantieert zich van de mars.

De Brusselse burgemeester Philippe Close (PS) had de betoging verboden uit vrees voor rellen. De ordediensten zijn massaal aanwezig in het centrum van de hoofdstad. Voorlopig blijft alles rustig.

Bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen