Fleur Pierets schrijft boek over overleden vrouw Julian en geeft goede raad: “Zie elkaar graag”

Fleur Pierets moest in nauwelijks zes weken afscheid nemen van haar echtgenote Julian. Ze schreef er een boek over. Fleur en Julian raakten bekend omdat ze in een 20-tal landen symbolisch wilden trouwen, om op een positieve manier aandacht te vragen voor homorechten.  

Het kunstenaarskoppel Fleur Pierets en Julian Boom was in 2017 aan een bijzonder project begonnen: ze zouden in meer dan 20 landen symbolisch trouwen, op alle plekken waar het homohuwelijk op dat moment wettelijk mogelijk was. Zo geschiedde in New York, Antwerpen, Amsterdam en Parijs.  

Na het vierde huwelijk werd Julian ziek; ze bleek tumoren in haar hoofd en haar lichaam te hebben. Nauwelijks zes weken later overleed ze, op haar 40e. Haar weduwe Fleur schreef een boek over die periode en “Touché” op Radio 1 interviewde haar uitgebreid over haar liefde en leed. Hier kunt u het gesprek herbeluisteren.

“Ik word geen professionele weduwe,” zegt Fleur Pierets, “ik ga geen lezingen geven over rouw, maar over positief activisme.” Het is nochtans een heftige tijd: “Ik ben nog aan het uitvinden wie ik ben zonder haar. Ik ben harder en cynischer geworden en dat vind ik niet zo fijn. Ik wou dat ik het onbevangen gevoel van vroeger had: “jeuj, een nieuwe dag!” Soms vraagt de schrijfster zich af: “Ga ik gans mijn leven zoveel pijn hebben?”

Jij bent de allerbeste eekhoorn die er is

Tijdens het korte ziekbed van Julian heeft Fleur vooral veel gepraat, verteld, voorgelezen, bijvoorbeeld uit de sprookjes van Toon Tellegen. De laatste woorden van Julian hadden daar mee te maken: “Jij bent de allerbeste eekhoorn die er is.”

Gay-rechten

Iedereen denkt dat het intussen goed zit met de rechten voor homo’s, maar dat klopt niet, vindt Fleur Pierets. Het homohuwelijk kan maar in 28 landen; hier en daar worden homo’s op gruwelijke wijze vermoord. Zelf kreeg ze ook doodsbedreigingen ten tijde van haar huwelijksproject en zelfs na de dood van haar partner waren er mensen die dat "een straf van God" vonden.

Wij wilden de landen vieren waar het homohuwelijk wel mocht, een brug bouwen met liefde 

“Zie elkaar graag” is het advies van Fleur Pierets. Want “liefde overspoelt je, maakt je een beter mens. Het is zo fijn om je eraan over te geven.” Meer dan over de dood gaat het boek “Julian” over de liefde.  

Fleur Pierets schreef intussen ook een kinderboek over haar relatie met Julian, met illustraties van Fatinha Ramos. Dat gebeurde in opdracht van het MoMa-museum in New York. Daarnaast werkt ze aan een documentaire over homorechten in de hele wereld.

Meest gelezen