Jongen vindt helm met schedel in Houthalen-Helchteren

Een jonge inwoner van Houthalen-Helchteren heeft dit weekend een bizarre ontdekking gedaan. Met behulp van een metaaldetector vond hij enkele granaten, een wapen met munitie en een helm met schedel.

De ouders van de jongen waren zaterdagmiddag aan het werken in een tuin aan de Kazernelaan. De jongen was intussen de tuin aan het inspecteren met een metaaldetector. Op die manier vond hij enkele granaten, een wapen met munitie en een helm met schedel. De politie en de burgemeester kwamen ter plaatse. En DOVO werd opgeroepen om de granaten onschadelijk te maken.

Bijzondere vondst

"De voorwerpen, wellicht uit de Tweede Wereldoorlog, zijn gevonden in een straat waar zoveel jaren geleden op het einde van de oorlog hevige gevechten geweest zijn", vertelt burgemeester Alain Yzermans (SP.A). "Het gaat dus om een bijzondere vondst. Maar ik hoop dat we er op termijn ook wat duiding bij kunnen geven. Dat we weten wie de soldaat is bijvoorbeeld en waar hij vandaan komt." 

Verder onderzoek

"De Dienst van Oorlogsgraven en de Dienst van Onroerend Erfgoed gaan maandag de voorwerpen verder onderzoeken", gaat Yzermans verder. "En DOVO zal de tuin verder inspecteren om te checken of er nog meer voorwerpen liggen. De menselijke resten zijn in bewaring genomen en we wachten nu af wat er mee moet gebeuren."

Goed afgelopen

"De jongen is er met de schrik vanaf gekomen", besluit Yzermans, "maar het was nogal een avontuur voor hem. Ik heb hem gezien en hij was erg onder de indruk, net als zijn ouders. De jongen zal maandag op school in ieder geval heel wat te vertellen hebben. Maar ik ben vooral blij dat alles goed is afgelopen." 

Meest gelezen