Videospeler inladen...

Noodweer in zuidoosten van Spanje eist zesde leven, code geel blijft van kracht

In Spanje heeft "la gota fría"nu al aan zes mensen het leven gekost. Het weerverschijnsel, letterlijk vertaald "koude druppel", veroorzaakt massale hoeveelheden neerslag doordat een erg koude, dichte luchtzak bovenop een vochtige en warme luchtlaag komt te liggen. Vooral de regio rond de steden Valencia, Murcia en Almeria is zwaar getroffen. 

Duizenden mensen zijn geëvacueerd en twee luchthavens zijn gesloten. Zo is de gemeente Orihuela, in de regio Valencia, zwaar getroffen. De overstroming heeft het stadje volledig omgeven door water, en geïsoleerd van de rest van het land. Daar viel ook het zesde dodelijke slachtoffer.

De buien trekken dit weekend in afgezwakte vorm naar het westen, onder meer richting Castilië-La Mancha, Extremadura en de Pyreneeën. Maar de buien hebben ook in de zuidelijke regio Andalucía op tientallen plaatsen schade aangericht. 

Volgens de Spaanse openbare omroep RTVE is er dit weekend nog risico op regen in 18 van de 52 Spaanse provincies. Code geel bijft daarom nog gehandhaafd.

Meest gelezen