Elio Di Rupo stopt als voorzitter van de PS, ten laatste eind oktober voorzittersverkiezingen

De kersverse Waalse minister-president Elio Di Rupo (PS) zal die functie niet combineren met het voorzitterschap van de partij. Dat heeft hij vandaag zelf aangekondigd op de Franstalige zender RTL. De verkiezingen voor een nieuwe voorzitter zullen plaatsvinden ten laatste eind oktober, wellicht op 19 of 20 oktober. Kopstuk Paul Magnette is de gedoodverfde opvolger van Di Rupo.

Elio Di Rupo legde deze week de eed af als minister-president van de nieuwe Waalse regering. Een functie die hij voor de derde keer opneemt. Di Rupo is - op een kleine onderbreking na - ook al bijna 20 jaar voorzitter van de PS. Maar die twee functies zal hij nu niet meer combineren. Ten laatste eind oktober geeft hij de fakkel door.

Na zijn eedaflegging kondigde Di Rupo ook aan dat hij wel nog zal mee onderhandelen op federaal niveau, "tijdens een overgangsperiode". Eerder had Paul Magnette gezegd dat hij samen met Waals Parlementsvoorzitter Jean-Claude Marcourt de federale onderhandelingen voor de PS voor zijn rekening zou nemen.

Nu er eind oktober nieuwe voorzittersverkiezingen komen, is de vraag of dat het moment zal zijn waarop Di Rupo zijn handen van die federale onderhandelingen zal aftrekken. De kans is namelijk groot dat er tegen dan nog geen nieuwe federale regering zal zijn.

Paul Magnette, de zogenoemde kroonprins van de PS, is de gedoodverfde kandidaat om Di Rupo op te volgen aan het hoofd van de partij. "Ik werk al een tiental jaar samen met mijnheer Magnette. De voorbije weken nog was ik onder de indruk. Hij is een 'oplossingenfabriek'", zei Di Rupo daarover.

Wordt Magnette effectief voorzitter, dan geeft dat hem allicht het gezag om de onderhandelingen voluit naar zich toe te trekken.

Meest gelezen