Twee voorzitters voor Ecolo: Jean-Marc Nollet blijft aan, Rajae Maouane vervangt Zakia Khattabi

De algemene vergadering van de Franstalige groene partij Ecolo heeft covoorzitter Jean-Marc Nollet en de Brusselse Rajae Maouane met 92 procent van de stemmen verkozen als voorzitters van de partij. De Waal Nollet volgt daarmee zichzelf op. De Brusselse Maouane neemt de fakkel over van Zakia Khattabi.

Jean-Marc Nollet en Rajae Maouane komen aan het hoofd van de Franstalige groenen nu Ecolo opnieuw deelneemt aan de macht in Brussel, Wallonië en de Franse Gemeenschap, maar voorlopig aan de kant staat bij de pogingen om een federale regering te vormen. Het duo was het enige dat zich kandidaat stelde voor het voorzitterschap. Het is de tweede maal in de geschiedenis van de partij dat er geen tegenkandidaten zijn. De statuten van Ecolo voorzien dat de partij twee co-voorzitters heeft, een man en een vrouw, afkomstig uit Wallonië en Brussel.

De 30-jarige Rajae Maouane was medewerkster van de Molenbeekse schepen Sarah Turine. In 2018 werd ze verkozen in de gemeenteraad van Sint-Jans-Molenbeek. Op 26 mei bemachtigde ze ook een zitje in het Brussels Parlement. Jean-Marc Nollet heeft reeds heel wat kilometers op de teller. Van 1999 tot 2004 en van 2009 tot 2014 was hij minister in de Waalse regering. In november 2018 volgde hij Patrick Dupriez op als covoorzitter van Ecolo toen die om persoonlijke redenen opstapte.

Meest gelezen