Videospeler inladen...

Vernielingen tijdens betogingen in Hongkong, politie reageert met traangas en waterkanon

In Hongkong zijn tijdens betogingen molotovcocktails naar regeringsgebouwen gegooid. Er zijn ook vernielingen aangericht in een station: camera's werden stukgeslagen, Chinese namen beklad en straatstenen uitgebroken. De betogers, met de symbolische paraplu's, protesteren al maandenlang tegen de machtstoename van China en eisen een hogere mate van zelfbestuur.

In Hongkong zijn zondag opnieuw tienduizenden demonstranten op straat gekomen voor een nieuwe manifestatie. Er braken onlusten uit en de politie gebruikte traangas tegen de manifestanten en zette waterkanonnen in.

Ook zaterdag stond een grootschalige manifestatie gepland, maar door de massale politie-aanwezigheid werd die verhinderd. De politie had daarom de geplande demonstratie van zondag uit veiligheidsoverwegingen verboden, maar honderden betogers kwamen al zondagmiddag op straat en na enkele uren waren er tienduizenden demonstranten op de been.

De betogers gooiden met molotovcocktails en stenen. Daarop zette de politie waterkanonnen in en de agenten gebruikten ook traangas tegen de demonstranten.

Zomer lang de straat op tegen plaatselijke regering

In de vroegere Britse kroonkolonie is er al maanden protest tegen de plaatselijke regering, het communistische regime in Peking en zijn toenemende invloed in Hongkong. Sinds de protesten uitbraken op 9 juni, zijn ze uitgemond in massale antiregeringsdemonstraties. De betogers zeggen dat ze blijven protesteren tot al hun eisen ingewilligd zijn.

Religieuze groepen spelen een belangrijke rol op de achtergrond. Ze bieden de demonstranten hulp, in de vorm van water, voedsel, metrotickets en plaatsen om uit te rusten tijdens de betogingen. Priesters fungeren als waarnemers tijdens de protesten.

Meest gelezen