“Mijn wereld is rond”: Duitse "biodesigner" Colani overleden

Luigi Colani paste zijn ronde, organische vormen toe op àlles: auto’s, treinen, meubels, brillen, lavabo's, fototoestellen, koffiekopjes of spaarpotten. De flamboyante Duitse ontwerper is overleden op 91-jarige leeftijd.

Luigi Colani tekende futuristische, kleurrijke en vooral afgeronde voorwerpen, van vliegtuigen tot balpennen.  Hij noemde zichzelf een "driedimensionele filosoof van de toekomst", met een sterk geloof in een ronde wereld zonder scherpe hoeken en rechte lijnen, maar in tegendeel met "biodynamische vormen".  Hij was een zelfbenoemde "biodesigner".

Ik vertaal de natuur in intelligente dingen. We zijn nooit beter dan de natuur

Lees verder onder de foto:

Luigi Colani ontwierp in 1986 het bekende T-90 fototoestel van Canon, met een dikke, ronde handgreep. En voorts gekke race-auto’s voor Fiat of Alfa Romeo, aërodynamische treinen en trucks, vliegtuigen maar ook stoelen,  balpennen voor Pelikan, kattenbakken,  babypotjes, lavabo's en zwevende wc's voor Villeroy & Boch en zelfs uniformen voor de Duitse politie en het personeel van Swissair. Hij werd vaak bekroond met designprijzen.

Lees verder onder de foto:

Luigi Colani schatte zelf dat hij zo’n 4.000 ontwerpen maakte, waarvan er veel in de lade bleven liggen. Dat was niet zo voor het "Colani-ei" of de "Ufo": een rond kantoor bovenop een mijntoren in Lünen, in het Ruhrgebied.

Lees verder onder de foto:

Luigi Colani werd geboren als Lutz Colani in 1928 in Berlijn; hij was de zoon van een architect en een theatersouffleuse. Als kind kreeg hij een eigen knutselkamer om zijn creativiteit bot te vieren. Hij studeerde in Berlijn en in Parijs en werkte lange tijd in China en Japan.  Na een lange ziekte is hij overleden in Karlsruhe; hij was 91 jaar.

Bekijk hier onder een interview met Luigi Colani in zijn atelier en nog een reeks foto's van zijn ontwerpen:

Meest gelezen