Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

Amerikaanse farmagroep Purdue vraagt het faillissement aan na schandaal over verslavende geneesmiddelen

Purdue Pharma wil naar eigen zeggen met een faillissement de uitbetaling van schadevergoeding aan de slachtoffers vergemakkelijken, maar volgens critici gaat het om een maneuver om de miljardairsfamilie Sackler, hoofdeigenaar van Purdue Pharma, te behoeden voor grote schadeclaims.

De raad van bestuur van Purdue Pharma heeft beslist om het zogenoemde statuut Chapter 11 aan te vragen bij de handelsrechtbank van New York. Dat is vergelijkbaar met een concordaat of bescherming tegen schuldeisers bij ons. Concreet komt het bedrijf onder toezicht van de handelsrechter, maar kan het uitstel van betaling van schulden verkrijgen en intern reorganiseren. Vorige week had Purdue een voorlopig akkoord bereikt over een schadevergoeding van 10 miljard dollar voor de slachtoffers. 

De voorbije decennia zouden in de Verenigde Staten meer dan 400.000 mensen overleden zijn door hun verslaving aan opiaten

Purdue Pharma zit samen met andere farmaceutische bedrijven in het oog van de storm rond de "opioid crisis" in de Verenigde Staten.  Dat draait rond de verkoop van pijnbestrijdende geneesmiddelen op basis van opium die fors gepromoot werden door reclame, maar in de praktijk echter schadelijk en erg verslavend bleken te zijn. De voorbije decennia zouden in de Verenigde Staten 400.000 mensen overleden zijn door de gevolgen van dat soort middelen. 

Voor Purdue Pharma slaat dat op de verkoop van de pijnstiller OxyContin. Tegen het bedrijf zijn meer dan 2.000 klachten ingediend door bijna de helft van de staten in de VS, door vijf overzeese territoria, door overheden van Indiaanse stammen in Amerika en door lokale overheden.

In totaal zou Purdue voor 10 miljard dollar schadevergoedingen moeten betalen aan de slachtoffers en hun nabestaanden. Het bedrijf wil ook vervangende geneesmiddelen gratis of erg goedkoop ter beschikking stellen van verslaafde patiënten.

Niet iedereen is onder de indruk van de plotse bereidheid van Purdue om vergoedingen te betalen. Een aantal aanklagers van staten vermoeden dat het faillissement past in een strategie om het fortuin van de miljardairsfamilie Sackler, hoofdaandeelhouder van Purdue, buiten schot van de slachtoffers te houden. Zo zouden er de voorbije jaren verdachte financiële transacties tussen Purdue Pharma en leden van de familie geweest zijn. In heel de VS zijn er de voorbije jaren protesten geweest tegen grote farmagroepen en tegen de familie Sackler. De Sacklers zouden een vermogen van ongeveer 13 miljard dollar hebben.

Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved

Meest gelezen