Presidentskandidaten Nabil Karoui (links) en Kaïs Saïed (rechts)
AFP or licensors

De opgesloten mediamagnaat of de conservatieve professor? In Tunesië is tweede verkiezingsronde nodig

De mediamagnaat Nabil Karoui en de professor Staatsrecht Kaïs Saïed hebben de eerste ronde van de presidentsverkiezingen in Tunesië gewonnen. Ze worden beiden beschouwd als anti-establishment kandidaten in het Noord-Afrikaanse land. Een tweede ronde verkiezingen zal moeten uitmaken wie de nieuwe president wordt. De datum voor die tweede ronde moet nog worden bekendgemaakt.

Tunesië heeft nog geen nieuwe president, omdat geen van de kandidaten de nodige 50 procent van de stemmen kon halen. Presidentskandidaten Kaïs Saïed en Nabil Karoui hebben beiden de meeste stemmen vergaard afgelopen zondag en mogen zich dus opmaken voor de tweede ronde van de presidentsverkiezingen. Beide kandidaten staan bekend voor hun afkeer voor het huidige politieke systeem in Tunesië en om hun beloftes om grote veranderingen door te voeren.

Kaïs Saïed is een 61-jarige professor in Staatsrecht aan de Universiteit van Tunis. Hij heeft nagenoeg geen ervaring in de politiek, maar dat maakt hem ook populair. Saïed is partijonafhankelijk en staat bekend voor zijn populistische en conservatieve standpunten. Zo belooft hij om bepaalde zaken in Tunesië te decentraliseren. Daarnaast wil hij ook de doodstraf opnieuw invoeren en noemde hij homoseksualiteit een ziekte en een buitenlands complot.

Zijn tegenkandidaat is mediamagnaat Nabil Karoui. Hij bezit het televisiekanaal Nessma dat hij heeft gebruikt voor de promotie van zijn eigen kandidatuur. De controversiële zakenman is momenteel aangehouden op verdenking van belastingontduiking en fraude. Toch lijkt dat zijn populariteit niet in de weg te staan. Karoui heeft veel beloftes rond werkgelegenheid gemaakt, maar critici twijfelen aan zijn bekwaamheid om de grote economische en sociale uitdagingen van het Noord-Afrikaanse land aan te pakken.

Het is opvallend dat de kandidaten die gesteund werden door de Tunesische gevestigde partijen, zoals Abdelkrim Zbidi en Youssef Chahed, het niet hebben gehaald. Ook Abdelfattah Mourou van de islamistische partij Ennahdha heeft niet genoeg stemmen gehaald om door te gaan naar de volgende ronde van de verkiezingen. De overwinning van Nabil Karoui en Kaïs Saïed lijkt op deze manier een duidelijk signaal te zijn van de Tunesische kiezer.

(Lees verder onder de foto)

Foto Getty Images
2019 Anadolu Agency

Lage opkomst

Toch was er sprake van een bijzonder beperkte opkomst afgelopen zondag. Zoals al eerder was voorspeld, hebben zeer weinig Tunesiërs zich als kiezer aangemeld voor de presidentsverkiezingen. De geschatte opkomst zou op zo'n 45 procent liggen. Dat zou een erg laag aantal zijn in vergelijking met de vorige verkiezingen van 2014, die overleden president Beji Caïd Essebsi uiteindelijk won. 

Veel Tunesiërs zijn teleurgesteld in het politieke systeem van Tunesië. Vooral jonge Tunesiërs blijken niet te hebben gestemd afgelopen zondag. Ze verwijten politici dat ze 8 jaar na de Jasmijnrevolutie er nog altijd niet in zijn geslaagd om de aanhoudende werkloosheid en economische malaise aan te pakken. 

Het zijn de tweede vrije presidentsverkiezingen in Tunesië sinds de revolutie in 2011 en het verjagen van dictator Zine el-Abidine Ben Ali. Door de dood van president Beji Caid Essebsi op 25 juli van dit jaar, werd de eerste ronde van presidentsverkiezingen vervroegd van 15 november naar afgelopen zondag. De overdracht van verkozen presidenten zou een mijlpaal zijn voor de jonge democratie van Tunesië.

Meest gelezen