Wikimedia Commons/Danny S.

Bergsportfederatie na overlijden Vlamingen in Alpen: "Gevaarlijker om in september de bergen in te gaan"

De Bergsportfederatie waarschuwt mensen die nu nog op vakantie naar de bergen gaan. Dat doet ze nadat twee zeventigers uit Lennik afgelopen weekend om het leven zijn gekomen toen ze aan het wandelen waren in de Italiaanse bergen. "De bergen veranderen op dit moment heel snel."

Jozef en Monica uit Lennik, beide 76 jaar oud, waren met vakantie in de Italiaanse Alpen. Toen ze vorige vrijdag niet terugkeerden naar hun hotel, sloeg de eigenaar alarm. De brandweer en politie zetten een zoekactie op, maar alle hulp kwam te laat. Hun lichamen werden teruggevonden in een ravijn. Joseph en Monica waren nochtans ervaren wandelaars. Ze waren lid van een wandelclub.

Volgens Wendy Saerens van de Bergsportfederatie is het riskanter om in september bergwandelingen te maken. "Op dit moment van het jaar veranderen de bergen heel erg ten opzichte van de zomerperiode. Er zijn daar nu al winterse omstandigheden. Hier en daar is er al sneeuw en vaak liggen de stenen er gevaarlijk glad bij. En sneeuw kan ook snel veranderen van samenstelling, het kan ijs worden." 

Klimaatverandering 

Bij de Bergsportfederatie merken ze dat er deze zomer opvallend veel ongevallen gebeurd zijn in de bergen. "Dat heeft onder meer te maken met de klimaatverandering", zegt Saerens. "Door het afsmelten van hoger gelegen gletsjers komen stenen los te liggen. Die stenen kunnen vanzelf naar beneden vallen, maar het kan ook gebeuren door dieren die stenen doen vallen. En daardoor kunnen wegen afgesloten geraken en dan moet je zelf je weg gaan zoeken." 

Cursus staptechnieken

Saerens wil mensen zeker niet afraden om te gaan wandelen in de bergen. "Het is de meest rustgevende vakantie, de ideale plek om tot rust te komen. Maar we vragen aan de mensen om goed voorbereid op pad te gaan en om het weerbericht goed in de gaten te houden. Je kan op voorhand ook een cursus volgen rond staptechnieken of rond weerkunde." 

Meest gelezen