Chauffeurs De Lijn voeren actie in Brugge: de bus is gratis vandaag

Wie vandaag in Brugge met een bus van De Lijn reist, moet niet betalen. De chauffeurs voeren actie. "Er zijn te weinig bussen en er is te weinig personeel, problemen die al maanden aan de gang zijn", zeggen de vakbonden.

"Er rijden in Brugge al maanden te weinig bussen. De reizigers staan vaak te wachten op hun bus, maar die komt niet af omdat ritten worden afgeschaft" zegt voormalig buschauffeur Alain Haegheman. "Er is een probleem met wisselstukken waardoor defecte bussen niet snel genoeg hersteld worden en dus niet kunnen uitrijden. Daarnaast is er al maanden een tekort aan chauffeurs. De reizigers zijn hiervan de dupe. Vandaar dat we beslist hebben om een positieve actie te doen voor de reizigers, door hen vandaag niet te laten betalen. Tegelijk willen we ook een signaal geven aan de directie: zo is het niet lang meer te doen."  

Er zouden niet alleen problemen zijn in Brugge. Ook in Oostende en Kortrijk zijn er te weinig chauffeurs en te weinig goeie bussen. Alain Haegheman: "De druk bij de chauffeurs is enorm hoog. Daarom is er een algemene bereidwilligheid om deel te nemen aan de actie. We willen zo wat leed wegnemen bij de reiziger en hen toch stimuleren om het openbaar vervoer te nemen. Het is trouwens de Week van de Mobiliteit. Hopelijk komt er een oplossing."