Videospeler inladen...

Congolese president Félix Tshisekedi aangekomen in België

De Congolese president Félix Tshisekedi is aangekomen in Brussel voor een eerste officieel bezoek aan ons land. Zijn bezoek moet de relaties tussen Congo en België weer normaliseren. Het is de eerste keer in twaalf jaar tijd dat een Congolese president opnieuw een officieel bezoek brengt aan België. 

Het vliegtuig met daarin Tshisekedi en de Congolese first lady Denise Nyakeru is omstreeks 19 uur geland op de luchthaven van Melsbroek. De Congolese president werd er met militaire eer ontvangen door ontslagnemend minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders. De Congolese president zal vijf dagen verblijven in ons land en heeft een erg druk programma voor de boeg. 

(Lees verder onder foto)

De Congolese president Félix Tshisekedi  en ontslagnemend minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders

Zo heeft de president vanavond nog een diner met ontslagnemend premier Charles Michel. Morgen ontmoet Tshisekedi koning Filip en wordt er vergaderd met de ontslagnemende regeringsleden premier Michel, minister van Buitenlandse Zaken Reynders en minister van Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo. Tijdens deze werkvergadering zullen er onder andere intentieverklaringen ondertekend worden over betere samenwerkingen. Later op de week staan er nog bezoeken aan Antwerpen en Wallonië op de planning. 

Relaties herstellen

Het bezoek van Tshisekedi moet de band tussen Congo en België herstellen, want toen zijn voorganger de Congolese president Joseph Kabila aan de macht was, waren de onderlinge relaties tot een dieptepunt gezakt.

Het is voor Tshisekedi het eerste officiële bezoek aan een land in de Europese Unie.

De Congolese president Félix Tshisekedi en politicus Herman De Croo

Bekijk hier het fragment uit "Het journaal" met Stijn Vercruysse:

Videospeler inladen...

Meest gelezen