Videospeler inladen...

Operadirecteur Peter de Caluwe: "Europees Commissaris voor Bescherming van onze Europese levenswijze is aanfluiting"

Peter de Caluwe, directeur van de opera De Munt in Brussel vindt dat cultuur op Europees niveau meer aandacht moet krijgen. De nieuwe bevoegdheid "Bescherming van onze Europese levenswijze" noemt hij een aanfluiting. "Cultuur wordt op die manier ondergesneeuwd."

De nieuwe bevoegdheid van toekomstig Europees Commissaris Margaritis Schinas, “Bescherming van onze Europese levenswijze” heeft al veel inkt doen vloeien. Vandaag heeft toekomstig Commissievoorzitter Ursula von der Leyen de titel nog eens bevestigd en de kritiek weerlegd als zou de term ingegeven zijn door angst voor extreemrechts.

Cultuur kan het cement vormen van het Europees continent

Peter de Caluwe, directeur van De Munt in Brussel noemt de bevoegdheid in "De Afspraak" op Canvas een “aanfluiting”. “We hebben geen Europees Commissaris voor Cultuur, maar een voor de “Bescherming van de Europese levenswijze". Daar zitten ook onderwijs en cultuur bij. Alsof dat geen grote beleidsdomeinen zijn, die niets te maken hebben met migratie. Cultuur raakt op die manier ondergesneeuwd en die kan nochtans het cement vormen van het Europees continent.”

Opera is niet meer elitair

Vrijdag gaat in De Munt "Macbeth Underworld" in wereldpremière, een nieuwe opera geschreven door Pascal Dusapin. Bij de start van een nieuw operaseizoen onderstreept Peter de Caluwe het belang van opera. “Opera is niet meer elitair,” vindt hij. “Opera richt zich naar mensen die meerwaarde zoeken en die zich tegelijk openstellen en hun verwachtingen achterlaten bij de garderobe. Iedereen is welkom."

De Munt is steeds op zoek naar nieuw publiek, maar dat is niet zo makkelijk. De Caluwe ziet een grotere rol weggelegd voor het onderwijs, waar volgens hem nog weinig aan muzikale opvoeding wordt gedaan en “kinderen niet meer zingen”.

De Munt krijgt zo’n 33 miljoen euro van de overheid en bereikte vorig seizoen zo’n 130.000 bezoekers. De bezettingsgraad van het theater in Brussel bedraagt gemiddeld 94 procent. 

Opera is een oefening in harmonie

Van Peter de Caluwe is net het boek “Opera. Passie en Controverse” verschenen, op basis van interviews met Stéphane Renard. De controverse in de titel slaat op de mogelijke conflicten die opera altijd in zich draagt, tussen componist, tekstschrijver, dirigent, zangers, publiek… De uitdaging is om dat alles te verenigen. “Opera is een oefening in harmonie”, zegt de Munt-directeur. Hij trekt dat door naar de maatschappij, waar volgens hem grenzen moeten verdwijnen en compromissen moeten worden gesloten.

Cultuur in algemene zin heeft “geen waarde”, volgens de Caluwe, je kan cultuur niet grijpen. Het heeft te maken met een catharsis (een emotionele zuivering, red.) beleven, iets delen met andere mensen. "En dat is voeding voor de geest, iedereen heeft daar behoefte aan.”

Bekijk hier het fragment uit "De afspraak":

Videospeler inladen...

Meest gelezen