Belga

Europese Commissie opent “diepgaande onderzoeken” naar fiscale rulings van 39 multinationals in België

De Europese Commissie opent “diepgaande onderzoeken” om na te gaan of de zogenoemde fiscale rulings die België aan 39 multinationals heeft gegeven al dan niet oneerlijke staatssteun waren. De Commissie reageert daarmee op de nederlaag die ze in februari heeft geleden bij het Europees Hof. Dat oordeelde dat de Commissie het bestaan van de steunregeling niet had aangetoond.

Het systeem van de zogenoemde fiscale rulings werd in het leven geroepen door de regering-Verhofstadt II. Het systeem steunde op het idee dat internationale bedrijven een deel van de winst die ze in België boeken danken aan het feit dat ze wereldwijd actief zijn. Dit wordt "overwinst" genoemd.

Van de Belgische fiscus moesten de multinationals, waaronder ronkende namen als Atlas Copco, Kinepolis, AB Inbev en BASF, daarom geen belastingen betalen op het internationale deel van hun winst, de overwinst. Op die manier bleven miljoenen euro’s aan winst van 39 bedrijven onbelast in ons land. De volledige lijst van de bedrijven is hier te vinden.

Niet aangetoond

Margrethe Vestager, Europees Commissaris voor Mededinging liet in 2016 weten dat ze de "excess profit rulings" beschouwde als verboden staatssteun. Die beslissing betekende dat België dergelijke rulings niet meer zou mogen toepassen. Het betekende ook dat alle voordelen die door dat stelsel verkregen werden door de bedrijven terugbetaald zouden moeten worden. 

België ging in beroep tegen de beslissing en kreeg begin dit jaar gelijk: het Europees Hof van Justitie vernietigde het besluit van de Europese Commissie omdat die het bestaan van de steunregeling niet had aangetoond. Volgens het Hof moeten de rulings individueel, dus per bedrijf beoordeeld worden.

Reactie

In een reactie op die nederlaag voor de rechtbank, gaat de Europese Commissie in hoger beroep tegen het arrest van het Hof. Daarbovenop opent de Commissie nu afzonderlijke onderzoeken naar de individuele fiscale ruling die de bedrijven verkregen hebben van de Belgische Staat. 

"Alle ondernemingen moeten hun eerlijk aandeel aan belastingen betalen”, maakt Europees Commissaris Margrethe Vestager zich sterk. “We maken er bezwaar tegen dat het Belgische fiscale systeem van "overwinst" alleen aan bepaalde multinationale ondernemingen forse belastingverminderingen toekende, terwijl die belastingverminderingen niet beschikbaar waren voor ondernemingen in een vergelijkbare situatie.”

Meest gelezen