Videospeler inladen...

Boris Johnson vertrekt plots, Luxemburgse premier geeft alleen persconferentie: "Geef EU niet schuld voor rotzooi"

De ontvangst van de Britse premier Boris Johnson door zijn collega Xavier Bettel in Luxemburg is blijkbaar niet erg vlot verlopen. Na afloop uitte Bettel kritiek op de houding van Johnson en die laatste vertrok onder gejouw van omstaanders zonder de geplande persconferentie af te wachten.

Het was een opvallende ontmoeting tussen de Luxemburgse premier Xavier Bettel en zijn Britse collega Boris Johnson. Het Groothertogdom is dan ook een van de meest pro-Europese lidstaten van de EU en het VK van Boris Johnson uiteraard niet. 

Het vertrek van Johnson was erg opvallend. Zoals gebruikelijk was er een persconferentie gepland, maar de Britse premier ging weg zonder daaraan deel te nemen. Bij zijn vertrek werd hij door een vijftigtal mensen buiten de poort uitgejouwd. 

Wij zullen geen akkoord aanvaarden dat ingaat tegen de Europese eenheidsmarkt en tegen de Goedevrijdagakkoorden (over vrede in Noord-Ierland)

De Luxemburgse premier Xavier Bettel

Zijn Luxemburgse gastheer Bettel gaf dan maar alleen een persconferentie met naast zich een leeg spreekgestoelte waar Johnson had moeten staan. Bettel maakte van de gelegenheid gebruik om vrij fors van wal te steken.

"Sommigen willen anderen de schuld geven omdat we geen akkoord over de brexit konden vinden. We hadden wel een akkoord, met Theresa May, en geef de EU dus niet de schuld ... voor de rotzooi waarin we nu zitten", aldus Bettel, die nog toevoegde "dat er nu genoeg gepraat is en dat het nu tijd is om te handelen. We zullen geen enkel akkoord aanvaarden dat ingaat tegen de Europese eenheidsmarkt en tegen de Goedevrijdagakkoorden voor vrede in Noord-Ierland".  

Zalm en slakken, maar geen doorbraak

Wat later sprak Johnson dan toch met de pers. Er wordt veel werk verzet, aldus de Britse premier, maar er is geen zekerheid dat er een akkoord komt met de EU. Hoe dan ook vertrekken we eind oktober met of zonder akkoord, luidde het. 

Eerder op de dag had Johnson een werklunch met de Luxemburgse Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker en met EU-brexitonderhandelaar Michel Barnier. Onder het genot van slakken en zalm was het een "vriendelijk gesprek" aldus Juncker, maar veel concreets is daar blijkbaar niet uit gekomen dan "dat er verder gepraat moet worden".

Bekijk hier het fragment uit "Het journaal": 

Videospeler inladen...

Meest gelezen