Michael Rice - laatste op het Eurovisiesongfestival van Tel Aviv

"Een keerpunt": Britten hopen op beter Songfestival-resultaat met liedje gekozen door platenfirma

Na de slechte punten van de voorbije jaren op het Eurovisiesongfestival probeert de Britse omroep BBC het tij te keren met de hulp van platenfirma BMG. Die zal zelf een liedje kiezen voor de volgende editie in Rotterdam.

Op het Eurovisiesongfestival van Tel Aviv dit voorjaar eindigde het Verenigd Koninkrijk allerlaatste. Michael Rice kon met zijn liedje "Bigger than us" maar een schamele 16 punten sprokkelen, tegenover 492 punten voor de Nederlandse winnaar Duncan Laurence.  In Rotterdam volgend jaar moet het anders, vinden de Britten. De  Britse inzending zal worden bepaald door een platenfirma en niet door de openbare omroep BBC. 

Lid van de "Big five", maar bedroevende resultaten

Sinds 2016  konden tv-kijkers meebeslissen over de Britse inzending, tijdens het programma “Eurovision: you decide”. De jaren daarvoor besliste de BBC zelf.

Het Verenigd Koninkrijk is een van de zogenoemde “Big five”: vijf landen die áltijd mogen meedoen aan de liedjeswedstrijd en zelfs meteen in de finale zitten, omdat ze belangrijke geldschieters zijn van de EBU, de groep van Europese openbare omroepen die de wedstrijd organiseert. De "Big five" zijn Groot-Brittannië, Duitsland, Italië, Spanje en Frankrijk.

Maar ondanks die onaantastbare status als lid van de "Big five" gingen de Britse punten gestaag bergaf. Sinds 2000 raakten ze maar twee keer in de top-tien. In 2003, 2008, 2010 en 2019 eindigde Groot-Brittannië laatste in de stand. In 2003 zelfs met nul - zero - punten. Daar werden allerlei verklaringen voor gegeven, van de invasie in Irak tot de nakende brexit.

Dit is een keerpunt voor het Verenigd Koninkrijk en het Eurovisiesongfestival

Het roer moet om, en daarom doet de openbare omroep  BBC nu een beroep op platenfirma BMG. "Om een liedje te kiezen met een brede internationale aantrekkingskracht en een artiest die past in de geest van het festival”, zegt de omroep. BMG heeft liedjesschrijvers in dienst.

“Dit is een keerpunt voor het Verenigd Koninkrijk,” zegt de BBC, “we hopen dat dit het begin van een spannend nieuw hoofdstuk is.”

De Britten zijn er al bij sinds de tweede editie van het Eurovisiesongfestival in 1957. Ze wonnen vijf keer. Sandie Shaw met “Puppet on a string” in 1967; Lulu met “Boom Bang-a-Bang” in 1969 (ex-aequo met Spanje, Nederland én Frankrijk); Brotherhood of Man met “Save your kisses for me” in 1976; Bucks Fizz met “Making your mind up” in 1981 en Katrina and the Waves met “Love, shine a light” in 1997.  

Luister hier naar het aanstekelijke "Save your kisses for me" uit betere tijden, 1976. 

Meest gelezen